Vijf zwaar bewapende neushoornstropers zijn overmeesterd na een vuurgevecht in het Rietvlei Nature Reserve ten zuidoosten van Pretoria, Zuid-Afrika. Drie jaar eerder werden hier twee neushoorns gedood en ging het reservaat over tot het onthoornen van hun neushoorns. Dankzij die actie was het betrekkelijk rustig, tot nu.

Neushoorns - Rietvlei Nature Reserve - neushoornstropers
Neushoorns in het Rietvlei Nature Reserve | Foto: Andesine / Foter / CC BY

Woordvoerder van de antistroperij unit The Hawks, Captain Paul Ramaloko gaat er vanuit dat de verdachten deel uitmaken van een groot syndicaat van stropers:

“De mannen werden gearresteerd na een vuurgevecht en worden vervolgd voor illegaal wapenbezit. De politie heeft twee .458 jachtgeweren met geluiddempers, een 9mm. handpistool en munitie in beslag genomen. Ook zijn een bijl, die waarschijnlijk is gebruikt om hoorns te verwijderen en mobiele telefoons in beslag genomen.”

Eén van de gearresteerden bleek op borgtocht vrij na te zijn beschuldigd van stroperij in Potchefstroom eerder dit jaar.

Ballistische gegevens hebben de in beslag genomen wapens inmiddels gelinkt als gebruikt bij het doden van twee neushoorns in Dinokeng Nature Reserve, twee maanden eerder.

The Hawks werden getipt over het vijftal, die voornemens zouden zijn alle 13 neushoorns die het Rietvlei Nature Reserve rijk is, om te brengen voor hun hoorns.

“Met de aangetroffen wapens en de geluiddempers hadden ze alle neushoorns om kunnen brengen en had iemand het waarschijnlijk pas gemerkt als het al veel te laat was. Als ze neushoorns hadden weten te doden hadden ze maar een paar centimeter hoorn per dier buitgemaakt, aangezien de dieren recentelijk zijn onthoornd. Dat laat wel zien hoe wanhopig deze mensen zijn”, aldus Ramaloko.

Bron ©PiepVandaag.nl