De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waarmee het mogelijk is geworden om hogere straffen op te leggen bij dierenmishandeling. Misdaden waar voorheen twee jaar voor stond, kunnen nu bestraft worden met maximaal vijf jaar cel in Rusland.

dierenmishandeling
Poetin ondertekent wet tegen dierenmishandeling | Foto: wseward via Foter.com / CC BY-NC-ND

De afgelopen tijd werd de conceptwet meerdere keren geamendeerd door de Commissie voor Ecologie en Natuurbescherming, na aandringen van vele dierenbeschermers. Inmiddels zijn de wijzigingen goedgekeurd door de Staatsdoema (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) en de Federatieraad (vergelijkbaar met de Eerste Kamer) en met de officiële publicatie is de wet nu definitief.

Gevangenisstraf
Het herziene onderdeel van de Russische ‘Criminal Code’, Sectie 245: ‘Wreedheden naar dieren’, maakt zwaardere consequenties mogelijk. De maximale gevangenisstraf ‘bij dierenmishandeling die leidt tot hun dood of verwondingen als de daad wordt gepleegd vanuit delinquent of zelfzuchtig gedrag, of met sadistische methoden’ is nu drie jaar. Voorheen werd hier hoogstens 6 maanden voor gegeven.

Wanneer een dier wordt gemarteld ‘in de aanwezigheid van een minderjarige, door een groep mensen in samenspanning, door een georganiseerde groep of op een sadistische manier’, dan zijn maximum straffen tot vijf jaar mogelijk. Dit is drie jaar meer ten opzichte van de vorige wet.

Volgens Vladimir Burmatov, voorzitter van de Commissie voor Ecologie en Natuurbescherming, zijn onder andere de straffen voor het doden van dieren -waaronder de wrede jacht op honden zwaarder geworden. De maatregelen zouden volgens hem moeten dienen ter afschrikking, zodat potentiële criminelen afzien van dergelijke misdaden. Burmatov:

“Dierenmishandeling blijkt vaak een eerste stap in de richting van grotere wreedheden en geweld tegen mensen te zijn.”

Het is de vraag of de wet in de praktijk zal resulteren tot zwaardere straffen. Hiervoor zou ook de handhaving geactualiseerd moeten worden. Russische rechtbanken behandelen momenteel hoogstens honderd zaken per jaar omtrent dierenmishandeling. Zo zijn er de afgelopen drie jaar slechts zes personen daadwerkelijk opgesloten.

Bron: TASS ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek