Met high-tech sensornetwerken biedt de Nederlandse organisatie Smart Parks natuurbeschermers een vooruitstrevend wapen voor de bescherming van bedreigde diersoorten. De sensortechnologie van Smart Parks wordt momenteel ingezet in wildreservaten om data te verzamelen ten behoeve van de verbetering van natuurbescherming en parkbeheer. Hierbij worden onder meer bewegingspatronen van toeristen, rangers en dieren gemonitord, maar ook informatie over milieufactoren zoals waterkwaliteit, regenval en temperatuur.

Smart Parks
Data verzamelen ten behoeve van de verbetering van natuurbescherming en parkbeheer | Foto: persbericht

De Smart Parks zijn een voortvloeisel uit een jarenlange samenwerking tussen stichting ShadowView en Internet of Life. Doordat beide bedrijven zich volledig willen toeleggen op het beschermen van wildreservaten gaan zij samen verder onder de naam Smart Parks. Co-founder Tim van Dam:

“Om effectief tegen stropers op te treden is het voor een park noodzakelijk om alles wat zich binnen een wildreservaat afspeelt, in één oogopslag zichtbaar en meetbaar te maken. Met die informatie kunnen de rangers beter aangestuurd worden om mens en dier te beschermen.”

Smart Parks
Foto: Smart Parks

De oplossing van de Nederlandse tech-startup wordt inmiddels in meerdere Afrikaanse reservaten toegepast en heeft er toe geleid dat het aantal incidenten aanzienlijk is afgenomen. Laurens de Groot, eveneens medeoprichter:

“Waar wij actief zijn, neemt stroperij af, maar wij kunnen niet stellen dat wij de hoofdoorzaak zijn van deze daling. Daarvoor is het stroperijprobleem te complex. Andere maatregelen zoals het betrekken van de lokale bevolking en economische ontwikkeling zorgen allemaal voor een verbetering van de schrijnende situatie.”

Smart Parks
Sensornetwerken | Foto: persbericht

Smart Parks is opgericht als social enterprise en heeft als voornaamste doel een bijdrage te leveren aan de bescherming van de bedreigde diersoorten. Hiervoor werkt het onder meer samen met African Parks, het Wereldnatuurfonds en de Frankfurt Zoological Society. Zo lopen er bijvoorbeeld neushoorns in Serengeti National Park die dag en nacht gevolgd kunnen worden dankzij de Smart Parks ‘rhinotrackers’ die in de hoorn zijn geplaatst. In Rwanda en Tanzania zijn de eerste sensornetwerken aangelegd en dit jaar volgen er meer in onder andere Malawi en India.

In 2017 won Smart Parks de Human Wildlife Conflict Tech Challenge, een prijs van het WNF. Bekijk hieronder een korte video over het Smart Park in Akagera National Park, Rwanda:

Persbericht Smart Parks