The Internet of Life en Stichting ShadowView zijn erin geslaagd om met het internet verbonden sensoren direct in de hoorns van ernstig bedreigde zwarte neushoorns te plaatsen. Deze sensoren geven parkrangers de mogelijkheid om de locatie en activiteiten van de dieren nauwkeurig te monitoren en hen zo tegen stropers te beschermen.

sensoren
Zwarte neushoorn | Foto: publiek domein

De operatie vond plaats in Tanzania en maakt deel uit van de LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) Internet of Things (IoT) Smart Parks oplossing die in diverse Nationale Parken in Afrika is opgezet. De hoorn-sensoren tonen de locatie van de dieren binnen het reservaat, waardoor de parkrangers onmiddellijk naar deze informatie kunnen handelen. De actie werd ondersteund door technologiebedrijven Semtech en Kerlink.

sensoren
De met het internet of things verbonden sensoren | Foto: Smart Park

Uniek
Deze innovatie is in meerdere opzichten een unieke beschermingsmethode en veel duurzamer dan traditionele neushoorn trackers, waarbij er gebruik wordt gemaakt van GPS. Waar GPS trackers slechts tweemaal per dag een update kunnen ontvangen, ontvangen Smart Park-trackers meerdere updates per uur. Deze gedetailleerde data worden voortdurend geüpdatet op een digitale kaart in de Control Room van het park. Projectleider Tim van Dam:

“De brute aanvallen van stropers op de neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat er op het moment nog maar minder dan vijfduizend zwarte neushoorns in het wild leven. Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts duizend over. Smart Parks biedt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.”

ShadowView en The Internet of Life hebben de steun van het Wereld Natuur Fonds gekregen om het project in Tanzania verder uit te breiden. Het voornaamste doel is om het netwerk te versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de Smart Park oplossing kunnen worden beschermd.

sensoren
De sensor wordt aangebracht bij een zwarte neushoorn | Foto: Smart Park

Andere Smart Parks toepassingen die worden gebruikt door het parkmanagement zijn sensoren die het openen en sluiten van hekken monitoren. Ook kunnen trackers op voertuigen, toeristen en personeel geplaatst worden om hen in risicogebieden te volgen. Dit soort sensoren werkt op zonne-energie en kunnen daardoor jaren meegaan.

ShadowView en The Internet of Life werken voortdurend aan de uitbreiding en verbetering van de Smart Parks oplossing binnen verschillende Nationale Parken op het Afrikaanse continent. Nieuwe toepassingen, zoals LoRaWAN camera-traps en sensoren op de geweren van alle parkrangers worden inmiddels ook geïntroduceerd voor een nog betere bescherming van bedreigde diersoorten.

Persbericht  Smart Parks