Drie Vietnamese smokkelaars zijn zondag door de mand gevallen bij de douane van vliegveld Suvarnabhumi in Bangkok,Thailand. In hun koffers werden flinke stukken neushoornhoorn aangetroffen. De drie zijn gearresteerd.

smokkelaars
Bagageafhandeling luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok | Foto: David McKelvey/flickr

De douane op het Thaise vliegveld Suvarnabhumi ontdekte zondagochtend stukken neushoornhoorn in de bagage van drie Vietnamezen; een man en twee vrouwen. De smokkelaars hadden in totaal 15 stukken hoorn bij zich, met een gewicht van 7,4 kilogram. Ze reisden vanuit Addis Abeba, Ethiopië, en zouden vanuit Thailand doorvliegen naar Hanoi, Vietnam. In plaats daarvan werden ze gearresteerd door de Thaise autoriteiten.

In de gaten gehouden
Deze vangst werd mogelijk gemaakt dankzij een tip die de douane kreeg. Hierin werd aangegeven dat er een zending neushoornhoorns vanuit Luanda, Angola, via Addis Abeba op weg zou zijn naar Hanoi, met Bangkok als overstapplaats. Passagiers die vanuit Luanda via Addis Adeba reisden werden dan ook scherp in de gaten gehouden bij aankomst in Bangkok. Ze werden aangehouden door de douane en hun bagage werd onderzocht. Met een röntgenscan werden de 15 stukken hoorn aangetroffen in drie koffers. De waarde hiervan bedraagt zo’n 15 miljoen baht (bijna € 383.000,-).

smokkelaars
Neushoornhoorn | Foto: NVWA

Arrestatie
Tijdens de ondervraging vertelden de Vietnamezen dat ze in Angola werkten en waren ingehuurd voor zo’n € 817,- per persoon om de zending naar Hanoi te brengen. Ze werden gearresteerd en hen wordt de smokkel van dierenkarkassen zonder vergunning ten laste gelegd. Hiermee zijn ze in overtreding van vele wetten waaronder de Customs Act, de Wildlife Conservation and Protection Act en the Convention on International Trade in Endangered Species of Wilde Fauna and Flora (CITES).

Ernstig bedreigd
Het is zeer slecht gesteld met de neushoornpopulaties. Naar schatting zijn er nog zo’n 30.000 dieren in Afrika en Azië over (op basis van cijfers uit 2015), terwijl er 100 jaar geleden maar liefst circa 500.000 waren. Er zijn vijf soorten neushoorns, drie Afrikaanse en twee Aziatische. De witte neushoorn, de Indische neushoorn, de zwarte neushoorn, de Javaanse neushoorn en de Sumatraanse neushoorn. De laatste drie worden ernstig bedreigd.

Indische neushoorn met jong | Foto: Baractus/flicr

Mars voor neushoorns en olifanten
Maak jij je ook zorgen over het lot van  neushoorns en olifanten die het slachtoffer worden van stroperij? Loop dan op zaterdag 7 oktober mee in de Global March for Elephants & Rhinos (#GMfER) te Amsterdam, die georganiseerd wordt door Animals Today. Klik hier voor meer informatie.

GMfER Amsterdam

Bronnen: Bangkok Post, Wildlife justice ©AnimalsToday.nl Angelique