NVWA doet niets aan benarde situatie geit

In de Noord-Hollandse plaats Burgervlotbrug nabij Schagen leeft een verwaarloosde geit aan een ketting van amper twee meter. Het dier staat daar zonder voldoende water in zijn eigen uitwerpselen. De Duitse Dr. Nina Mashänser trof het dier aan in 2015 en ondanks dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tot twee keer toe op de hoogte is gesteld van de leefsituatie van het dier, is de geit volgens hen echter in ‘goede conditie’ en ziet men geen reden om actie te ondernemen.

geit

Foto: Dr. Nina Mashänser

Mashänser heeft voor het eerst contact gezocht met de NVWA in 2015, toen ze de geit aantrof tijdens haar jaarlijkse vakantie Noord-Holland. In deze brief heeft ze beeldmateriaal aangeleverd en uitleg gegeven over de situatie van het dier:

“Ik heb hem zien staan aan een twee meter lange ketting bij het groene hutje terwijl hij regelmatig hard aan de ketting trekt. Het is een duidelijke poging om los te komen, maar zonder resultaat. Ik krijg de indruk dat het dier hier al jaren staat.”

Als reactie op de brief heeft de NVWA aangegeven dat het dier volgens hen ‘niet in levensgevaar verkeert’, waarna de zaak was afgedaan.

Hieronder de foto’s van Dr. Nina Mashänser:

geit

Foto: Dr. Nina Mashänser

geit

Foto: Dr. Nina Mashänser

geit

Foto: Dr. Nina Mashänser

geit

Foto: Dr. Nina Mashänser

Tweede poging
In 1016, toen Mashänser een jaar later opnieuw voor een vakantie in Noord-Holland verbleef, hebben zij en haar vader een tweede poging gedaan om de geit uit zijn benarde situatie te redden:

“Zijn situatie was er niet op vooruit gegaan. Hij staat daar nog altijd aan die korte ketting en schaaft zijn knieën regelmatig tot bloedens toe kapot, uit verwoede pogingen om bij verse stukjes gras te komen. Ik kan het niet aanzien, geiten zijn sociale, intelligente dieren die veel ruimte nodig hebben en niet in hun eentje op deze manier gehouden mogen worden.”

Op de tweede brief reageerde de NVWA tevens met een afwijzing:

“De knieën van de door u genoemde geit zijn niet open of kapot, maar zit er een eeltlaag op. De geit is in goede conditie en het dierenwelzijn wordt niet bedreigd.”

Waarmee er volgens NVWA niet voldoende bewijsmateriaal was om een onderzoek te starten.

geit

Geiten zijn groepsdieren | Foto: Pixabay

Landelijk Informatiepunt Gezelschapsdieren
Ondanks deze uitspraken staat op de website van het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) tot in detail omschreven hoe een geit gezien zijn leefomstandigheden gehouden moet worden. Hier wordt onder andere gekeken naar verschillende facetten als de huisvesting, verzorging en voeding van het dier. Volgens het LICG zijn geiten kuddedieren die zich erg ongelukkig voelen zonder gezelschap van soortgenoten. Ook met schapen, paarden of pony’s kunnen ze een warme vriendschapsband opbouwen, maar het gelukkigst is een geit als hij met andere geiten kan samenleven.

Daarnaast komt het dier oorspronkelijk uit warmere gebieden van Noord-Afrika en houdt niet van koude, natte winters. Ze voelen zich niet prettig bij kou en langdurige regen of een natte omgeving. De houder van geiten moet daarom zorg dragen voor een droge, tochtvrije stal. En in de zomer, wanneer de dieren buiten lopen, zorgen voor voldoende schuilgelegenheid tegen de felle zon. Geiten houden van ruimte en ravotten, dus hoe meer ruimte ze hebben, hoe prettiger ze het vinden. Een weiland of uitloop is dus essentieel. Geiten zijn dol op klimmen, daarom is het aan te raden de wei van klautermogelijkheden te voorzien.

geit

Lekker klauteren | Foto: Pixabay

Wetgeving
Niet alleen deze leidraad van het LICG gaat over het houden van dieren. In het Besluit houders van dieren staat in paragraaf 2 precies beschreven waar de algemene huisvestings- en verzorgingsnormen van dieren aan moet voldoen. In artikel 1.6 (het houden van dieren) is bijvoorbeeld opgenomen dat de bewegingsvrijheid van een dier niet op zodanige wijze beperkt mag worden dat het dier daardoor onnodig lijden of letsel wordt toegebracht. Een dier moet voldoende ruimte worden gelaten voor zijn fysiologische en ethologische behoeften, en dat een dier indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming moet worden geboden tegen slechte weersomstandigheden en gezondheidsrisico’s.

Tevens wordt er in artikel 1.7 (verzorgen van dieren) geschreven dat diegene die een dier houdt er zorg voor moet dragen dat een dier een toereikende behuizing heeft onder voldoende hygiënische omstandigheden en toegang heeft tot een toereikende hoeveelheid water van passende kwaliteit of op een andere wijze aan zijn behoefte aan water kan voldoen.

geit

Geiten leven niet graag alleen | Foto: Pixabay

Onbegrijpelijk
Concluderend dat de bovenstaande normen niet worden gehandhaafd in de situatie van de geit in Bulgervlotbrug, geeft Dr. Mashänser aan onmogelijk te begrijpen dat dit volgens de NWVA wél toelaatbaar is en dat na twee gedetailleerde brieven te hebben gestuurd toch geconcludeerd wordt dat het dier ‘zich in goede conditie bevind en er daarom geen actie wordt ondernomen’:

“Ik maak mij zorgen om hoeveel dieren er in Nederland op deze wijze te lijden hebben van de zon en de regen zonder enige bescherming of van onvoldoende bewegingsvrijheid.”

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft tot op heden nog niet op de kwestie gereageerd.

©AnimalsToday.nl Thomas van de Pol

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Petra Wei zegt:

  Ik denk niet dat de eigenaar slechte bedoelingen heeft maar een beetje achterloopt met het feit dat het dier aan een ketting zit. Beste eigenaar waarom maakt u niet een mooie omheining voor uw geit en kijkt u of u een even oude vriendin voor haar kunt vinden? Op de foto ziet het dier er niet slecht uit en een geit die al zo lang bij iemand is moet je niet ineens uit zijn veilige omgeving weghalen. Mensen zien vaak alleen de momentopnames en als die man nog voor de winter een warme schuur heeft zie ik het probleem niet, want geiten hebben altijd honger.. Alleen die ketting moet u echt uit het dier zijn leven verbannen beste eigenaar. Stel u eens voor zelf uw gehele leven aan een ketting te moeten lopen?? Geiten willen springen en hollen en dat maakt deze ketting onmogelijk.

 2. Jan Hein zegt:

  Ik ben enorm geschrokken, ik ben de eigenaar van deze geit, wij zijn zelf van mening dat onze geit het naar zijn zin heeft.

  Deze geit word al ongeveer 10 jaar door ons verzorgt, we hebben voor de dagen dat het slecht weer is een prachtig binnen verblijf met elke dag vers stro, water en hooi.

  Deze geit word elke dag gevoerd met vers hooi en een beetje krachtvoer, en word elke middag gevoerd door de buurvrouw.

  Het hokje die er buiten voor de geit is bied bescherming tegen een bui en harde wind, de geit heeft een ketting van drie meter, en word elke dag verzet naar een nieuw stukje gras.

  We zijn afgelopen vrijdag bezocht door twee mensen van de nvwa, de enigste opmerking was dat we een oormerk moesten aanvragen, deze hebben we nog niet. Ook zijn wij bezocht door de politie schagen(maandag) deze bevond dat de geit er prima bij loopt.

  We zijn erg geschrokken door deze reacties en we vinden het erg jammer dat niemand aan durfde te bellen om ook maar een reactie te geven.
  We zijn ons van geen kwaad bewust, we gaan de ketting nog een stuk verlengen en een oormerk aanvragen. Ik hoop dat jullie nu een stukje geruster zijn.

  Bedankt.

  • Eigenaar, Feit alleen is dat een geit een groepsdier is, en niet happy s aan een ketting, 2 of 4 meter…hoe goed misscien ook bedoeld. Is het niet beter dat u hem naar een opvang brengt? Of laat ophalen? Zodat het diet los kan spelen met vriendjes? Uw reactie klinkt echt goedbedoeld, maar gun uw dier dan een mooie vrjheid, soortgenootjes..dit is maar een erg eenzaam bestaan.

  • karen soeters zegt:

   Dag Jan Hein,
   We willen graag met je in spreken zou je contact met ons willen opnemen via redactie@animalstoday.nl
   Bedankt alvast.
   Hartelijke groeten,
   Karen Soeters

 3. De NVWA heeft het “te druk” met een uitstekend bedrijf dat gezonde, milieu- en diervriendelijke vegetarische en plantaardige producten levert flink aan te pakken. Zij verkopen onder andere “plantaardige kipstukjes, visvrije tonijn en speckjes op basis van soya”. En dat mag niet van de NVWA “want dan denkt de klant misschien dat hij vlees koopt”, ofwel een brok ellende van een dier dat onder vreselijke omstandigheden met ladingen antibiotica en genetisch gemanipuleerd voer geforceerd opgefokt is, ernstig mishandeld is en een verschrikkelijk rot leven gehad heeft.
  Als het al zou gebeuren dat iemand per vergissing iets vegetarisch koopt, wat zou daar zo erg aan zijn?? Het is goed voor de gezondheid van die mensen, het is veel beter voor natuur en milieu en het bespaart enorm veel intens dierenleed. Maar mensen kopen dit helemaal niet per ongeluk. Deze producten liggen in een apart schap waar met enorme letters het woord “vegetarisch” boven staat. Op de verpakking staat met grote letters het merk en logo “Vegetarische Slager”. Verder staat er nog duidelijk “plantaardig” of “op basis van soya” op.
  Er zou eerder een grote waarschuwing op de vleesverpakkingen en het vleesschap moeten staan om mensen te behoeden om deze ellende, die bovendien erg schadelijk is voor hun gezondheid, nog te kopen.
  Blijkbaar is de NVWA in de praktijk een organisatie die door de industrie en ondernemingen gestuurd wordt. De dieren, natuur, milieu en mensen zijn er de dupe van.
  Er zou schoon schip gemaakt moeten worden en een flinke nieuwe organisatie opgezet moeten worden die regelmatig onaangekondigd allerlei bedrijven bezoekt om hen streng te controleren, iedere overtreding flink te bestraffen en te handhaven. Pas dan kunnen allerlei wantoestanden uit de wereld geholpen worden. Zolang er niet regelmatig onaangekondigd streng gecontroleerd en bestraft wordt zal er nooit iets veranderen en blijft men gewoon doorgaan met alle ellende en onrecht.
  Een branche die zichzelf moet controleren heeft nog nooit gewerkt en houdt in de praktijk helaas structureel allerlei misstanden en ellende in stand.

 4. Het mag niet, maar kan iemand niet een geitenopvang bellen, zeggen dat er een geit aan komt en met een betonschaar dat beestje daar weghalen? Anders doe ik het!

 5. Wat heeft zo n EIGENAAR aan t zo houden ve dier??????
  Hij is m vast vergeten?? Wat zegt die persoon er zelf van???

 6. Anke Lankreyer zegt:

  Onbegrijpelijk, deze gang van zaken.
  Weer een reden om overheidsinstanties niet te vertrouwen…
  Toonbeeld van verregaande domheid en arrogantie.
  Wie zijn wij – de menselijke soort – om dieren zo te mishandelen en niet te respecteren als gelijkwaardig!

 7. Ik zou allang zelf ‘t geitje meegenomen hebben en er zelf de zorg voor dragen. Want dit vind ik echt zielig voor ‘t beestje. Ik begrijp gewoon niet,dat iemand zó met dieren om kan gaan…onbegrijpelijk. Zo iemand MAG niet eens dieren houden,vind ik. Als je er niet goed voor kunt/wilt zorgen,dan moet je er ook bedlist niet aan beginnen. Dit is gewoon DIERENMISHANDELING!!!

 8. Cornel Gorsselink zegt:

  Vannacht wezen kijken na mijn dienst…Heb er 1 gevonden maar komt niet overheen met “groene hut”.Wel ook te klein behuisd en zeer korte ketting….Staat op film…Vandaag met daglicht nog maar eens kijken.
  Cornel Gorsselink
  BAA-A

 9. Wil je geen handtekeningenpetitie opstarten?
  Dat schijnt best effectief te zijn als je dat aanbiedt aan dat NWA en andere partijen.

  Andere doelen hebben er veel mee gewonnen.

  grtjs

 10. Lindsey march zegt:

  Wat zielig en triest dit is absoluut geen goeie leefomgeving voor de geit en hij word niet goed verzorgd heel triest ,als jullie dat niet zien zijn jullie oerstom,nvwa doe er wat aan,en wel nu

 11. De NVWA is de afgelopen 10 jaar steeds verder wegbezuinigd. Het is volgens mij een organisatie die vooral de bedrijven die van alles doen wat niet deugt de hand boven het hoofd houdt. Restaurants worden slechts na een aantal jaren één keer bezocht. Daarbij worden een hoop overtredingen afgedaan met “een waarschuwing”. Slachthuizen en eigenaren van stallen krijgen ruim van tevoren een bericht dat zij op een bepaalde datum langs zullen komen zodat zij zich uitgebreid kunnen voorbereiden en allerlei wantoestanden kunnen verbergen. Om vervolgens weer “gewoon” door te gaan met alle ellende. Ik heb meermalen contact gehad met de NVWA over diverse uiteenlopende onderwerpen. Het is dan enorm moeilijk om je verhaal te kunnen doen, je wordt met smoesjes afgepoeierd, ze luisteren niet, zijn niet geïnteresseerd en als je hen uiteindelijk dan toch zo ver krijgt dat ze doen alsof ze luisteren beloven zij dat ze het zullen onderzoeken maar bij controle blijkt dat er nooit enige actie ondernomen is. Het maakt allemaal deel uit van dezelfde kliek van o.a. VVD, CDA, PvdA die met hun regeringen al tientallen jaren vooruitgang in ons land tegen houden en niet of nauwelijks oog hebben voor sociaal, duurzaamheid, natuur, milieu, dieren.

  • Jeroen, niet helemaal waar, de NVWA komt ook geregeld onaangekondigd op landbouwberdrijven, vaak met meerdere mensen,en de boer MOET onmiddellijk meewerken en ALLE andere bezigheden opzij zetten.
   Ze zijn dan vaak ruim een halve dag op een boerderij aanwezig, en ALLES wordt gecontroleerd.
   Zelfs de administratie van de afgelopen 5 jaar.

   Dat er te veel bezuinigd is op de NVWA ben ik dan wel weer met je eens.

 12. Lidia van Oostveen zegt:

  Duhuss, moet er een handtekeningenactie op gestart worden en moet de NVWA reuze in het zonnetje en vooral in het licht gezet worden. Publiciteit en vooral negatieve publiciteit doet het altijd het beste.
  Ik weet alleen niet hoe dat moet maar help graag mee.

 13. Gertie Ploeg zegt:

  Schandalig, wat een toestanden …. Zou meenemen niet lukken …

 14. Heb klacht ingediend bij het nvwa over hun functioneren en de vraag gesteld wanneer ze in dit geval actief gaan ondernemen

 15. Je mag pas werken bij het NVWA als je een hekel aan dieren hebt, dat is beter voor dierenbeulen, maar vooral ideaal voor de veehouderij.
  En je moet natuurlijk lid zijn bij de VVD of het CDA.
  NVWA, Nors, Verwaand, Walgelijk en Achterbaks.