Bij toeval zag reisleider Graeme Grant (47) uit Kaapstad, Zuid-Afrika, een levensgevaarlijke en verboden actie van een zwemmer voor de kust van de stad. Een man bevond zich in de directe nabijheid van vier bultruggen en viel een van de dieren lastig door hem te porren.

zwemmer
Levensgevaarlijk en verboden | Foto: screenshot video Mirror

Grant wist niet wat hij zag toen hij de zwemmer in het water zag vlakbij de bultruggen:

“Ik zag de vier walvissen in het midden van de baai. Na een tijdje splitste de groep zich op en twee van hen zwommen de baai in en kwamen heel dicht bij de kustlijn. Ze zaten elkaar achterna en zwommen rondjes om elkaar heen, vlakbij de rotsen en een wandelpad. Toen zag ik een man in het water en kon het niet geloven dat hij een van de walvissen aanraakte. Een klap van een vin en hij was er geweest.”

De zwemmer riskeerde daarmee zijn eigen leven, maar deed ook iets wat bij wet verboden is volgens de Marine Mammal Protection Act. Die zegt dat het lastigvallen van walvissen niet mag omdat het schadelijk kan uitwerken voor de dieren.

Geluk
Nadat de zwemmende man de walvis een por heeft gegeven heft het enorme dier zich even op uit het water en begint om de man heen te zwemmen. Hij mag van geluk spreken dat het daarbij bleef, want de dieren vertrokken, na een rondje om de man gezwommen te hebben. Grant:

“Wat de zwemmer deed was dom, gevaarlijk en illegaal. Ik heb een hekel aan het lastigvallen en verstoren van walvissen, dus dit is een actie waar ik niet achtersta. Hoewel het bijzonder was om deze interactie te zien is het een wonder dat hij er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen.”

Bekijk de beelden hieronder:

Bron: Mirror ©AnimalsToday.nl Bart van Riel