Vandaag is het internationale Black Cat Day. Er wordt aandacht gevraagd voor zwarte katten die in het asiel zitten, omdat zij veel minder vaak geadopteerd worden dan anders gekleurde soortgenootjes.

Black Cat Day
Black Cat Day: adopteer een zwarte kat! | Foto: Pixabay

Zwarte katten in het asiel hebben het moeilijk. Er zijn allerhande vooroordelen ten aanzien van zwarte katten die geheel onterecht zijn. Zo denken sommige mensen dat ze minder speels zouden zijn, of vaker een slecht humeur hebben. Ook heeft de zwarte kat een slecht imago door het zogenaamde ongeluk dat ze zouden brengen, vooral in combinatie met vrijdag de 13e.

Allemaal onzin en bijgeloof, en de rechtgeaarde kattenhebber weet dat natuurlijk ook. Toch bestaat ongeveer de helft van de katten in het asiel uit zwarte en zwart met witte katten. Om de een of andere reden worden mensen meer aangetrokken door rode en cyperse katten, waardoor zwarte katten veel moeilijker aan een nieuw mandje komen.

Black Cat Day
Zwarte katten worden minder vaak uit het asiel gehaald | Foto: Pixabay

Cijfers afkomstig uit Groot-Brittannië tonen aan dat zwarte katten gemiddeld 30 procent langer in het asiel zitten dan anders gekleurde lotgenoten. Terwijl ze net zo lief en aanhalig zijn als de rest, is er iets wat mensen tegenhoudt om ze te adopteren.

Black Cat Day
Net zo lief als anders gekleurde soortgenoten | Foto: Pixabay

Vergeet ze niet
Black Cat Day vraagt aandacht voor deze wat vergeten groep, die net zoveel recht heeft op een nieuw thuis als andere asielkatten. Daarom ook onze vraag om bij de aanschaf van een nieuwe kat niet te vergeten dat er in het asiel prachtige, lieve, aanhalige en speelse zwarte katten zijn die verlangen naar een nieuw warm mandje en een liefhebbend baasje.

Bekijk hieronder een aflevering van Simon’s Cat Logic over zwarte katten, en laat je overtuigen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
©AnimalsToday.nl Bart van Riel