Levende kerststallen zijn populair en de verhuur van dieren lijkt alleen maar toe te nemen. Vorige week werd Bert’s Animal Verhuur door de rechter aan banden gelegd, maar de exploitatie van dieren bij soortgelijke verhuurbedrijven gaat door. De levende kerststal vertelt echter een heel ander kerstverhaal dan het lijkt.

een ander kerstverhaal
‘Papa, wat zit die gans daar mooi’ – levende kerststal, Leusden 2019 | Foto: Animals Today

Na een tip gingen we kijken naar de huisvesting van de ganzen in een levende kerststal, op de langlopende overdekte kerstmarkt van tuincentrum Eurofleur in Leusden. Waarom de ganzen? Ganzen zijn groepsdieren, mannetjes heten gent, vrouwtjes heten gans. Om ganzen als koppel te houden heb je een gent en een gans nodig en daar kan een tweede gans bij. Ganzen die in groepen leven kennen een hiërarchie, net als kippen. Er is minder onderlinge strijd wanneer de verhoudingen binnen de groep vastliggen. Dit gedrag is te exploiteren als dierenverhuurbedrijf.

Hiërarchie is de sociale structuur die bepaalt wie wat mag en wanneer. Er is dus een ‘baas’ en die heeft het voor het zeggen. Door die bril beschouwd zien we een minuscuul waterbadje met praktische ruimte voor 1 gans. Een tweede gans zit ‘heel mooi’ op een verhoging en een derde gans wandelt op afstand rond, ook met interesse voor het eenpersoons badje. Ganzen zijn veiliger op het water dan op land.

een ander kerstverhaal
Levende kerststal, Leusden 2019 | Foto: Animals Today

Een van de dieren is de gent. Wie? Mogelijk neemt hij de prominente positie in, die lijkt op het beschermen van ‘zijn gans’ in het badje. Maar misschien heeft hij zich ook wel het badje toegeëigend. De derde gans staat onderaan in de rangorde en die zal het water waarschijnlijk nooit voelen, tenzij er een bijzondere solidariteit is.

een ander kerstverhaal
Levende kerststal, Leusden 2019 | Foto: Animals Today

De ‘papa wat zit die gans daar mooi’-gans zat echter een uur later nog net ‘zo mooi’. Door de ganzen de ruimte te ontnemen om met meerdere dieren tegelijk in bad te kunnen en door het manipuleren van de samenstelling van de groep creëer je een ‘display van dieren’. Door ganzen te ontnemen wat ze het liefste doen, lekker in het water dobberen, zet ze je naar je hand.

een ander kerstverhaal
Ezels in levende kerststal, Leusden 2019 | Foto: Animals Today

De ezels in de kerststal hadden absoluut geen interesse voor elkaar en na een tijdje observeren maakte de donkere ezel opeens een achterwaartse trapbeweging naar de lichte ezel. Er was onderlinge spanning merkbaar tussen de twee.

Een ander kerstverhaal

Kinderen schreeuwen naar de dieren van de levende kerststal, de ezels, geiten, schaapjes, konijnen, sierkipjes en ganzen. ‘Papa wat zit die gans daar mooi!’ Ze slaan op de houten omheining en willen dat de dieren reageren. Ouders corrigeren nauwelijks, in ieder geval zonder merkbaar effect.

Zo ging het dagen achtereen in Leusden en de dieren hadden geen enkele mogelijkheid om zich aan de dwingende blikken en het luidruchtige gedrag van het winkelend publiek te onttrekken.

een ander kerstverhaal
Kinderen schreeuwen naar de dieren van de levende kerststal | Foto: Animals Today

Wat een trekpleister is voor de winkel is een triest display van exploitatie van dieren. En waarom triest? Omdat het appelleert aan iets wat mooi lijkt, maar dat in werkelijkheid niet is.

een ander kerstverhaal
Een ander kerstverhaal | Foto: Animals Today

.
Diervriendelijke dagen gewenst namens Animal Today en House of Animals.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Einde Bert’s Animal Verhuur!

©AnimalsToday.nl