In de haven van Whāngārei, Nieuw-Zeeland, is een orka aangetroffen die ernstig verstrikt is in een vislijn. Het team van Orca Research Trust heeft geprobeerd de lijn te verwijderen, maar helaas is dit nog niet gelukt. Morgen wordt een nieuwe poging gedaan. Als het niet lukt de verstrikte orka te bevrijden, zal het dier hoogstwaarschijnlijk binnen enkele dagen overlijden.

verstrikte orka
Als het niet lukt de verstrikte orka te bevrijden zal het dier hoogstwaarschijnlijk binnen enkele dagen overlijden | Foto (illustratief): publiek domein

Voor de kust van het Noordereiland zag iemand nabij Tutukaka gisteren dat een orka verstrikt was geraakt in vissersdraad, waarmee op kreeften wordt gevist. Hij schakelde de hulp in van de Orca Research Trust. Dr. Ingrid Visser en haar team gingen er direct samen met de kustwacht op uit om te proberen de orka te bevrijden van de draad, evenals de boei en fuik waaraan dit draad bevestigd is. Omringd door de circa 20 andere orka’s van de groep, trachtten zij vanuit een boot de lijn die om het lijf van het jonge mannetje is gedraaid te verwijderen, zodra het dier boven water kwam.

Verstrikte orka roept om hulp

Het gewonde dier riep volgens dr. Visser steeds om hulp van zijn familie, de andere dieren kwamen tegen hem aan zwemmen en probeerden hem te ondersteunen en troosten. De verwondingen door de lijn zijn dusdanig ernstig dat ze erg veel pijn veroorzaken.

Helaas is het ondanks verwoede pogingen nog niet gelukt de lijn los te maken. Ingrid Visser:

“Uiteindelijk zwom hij in water dat wat minder diep was. Het lukte twee keer om hem met een haak te fixeren, maar helaas trok hij zich los en lukte het ons niet om de draad door te snijden.”

https://www.facebook.com/RadioNewZealand/posts/10157198825358731

Leven en dood

Daarna zwom de orka naar dieper water. In het donker is het onmogelijk om hem te volgen, de reddingsoperatie moest worden gestopt. Zodra het weer licht is gaat het team opnieuw op pad om het dier in nood te traceren. Dit is een kwestie van leven en dood, want de lijn snijdt in zijn vlees. Veel bloedverlies of een infectie kunnen hem fataal worden:

“De manier waarop de lijn om zijn borstvin is gedraaid zal de vin uiteindelijk afsnijden. Dit is ontzettend pijnlijk en kan daarnaast een infectie veroorzaken. Als we de lijn niet los krijgen is er een grote kans dat hij zal overlijden…. Het kan een paar dagen of een paar weken duren.”

verstrikte orka
Staart orka | Foto (illustratief): publiek domein

Ons afval maakt slachtoffers

Ons (zwerf)afval en gedumpt visgerij maken veel slachtoffers onder zee(zoog)dieren. De meeste dieren lijden en sterven ongemerkt. Deze orka is op tijd opgemerkt en heeft een kans, als hij zich door mensen laat helpen. We hopen dat het team van de Orca Research Trust er morgen alsnog in slaagt om de orka te bevrijden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde