We hebben er jaren over gepubliceerd. Kregen melding na melding en het leek maar niet te stoppen. Maar vandaag is het dan eindelijk zover: er komt een einde aan de ellende bij Bert’s Animal Verhuur uit Appeltern. De rechter besliste dat de voorlopige voorziening is afgewezen, die het dierenverhuurbedrijf had aangevraagd om door te mogen gaan met de jarenlange illegale verhuur van dieren.

Animal Verhuur
Exit Bert’s Animal Verhuur! | Foto (illustratief): publiek domein

Afgelopen dinsdag probeerde Bert Roelofs via de rechter nog te voorkomen dat de gemeente West Maas en Waal hem dwingt de verhuur van dieren te stoppen. Gelukkig vielen dus gisteren de verlossende woorden. De ellende gaat eindelijk stoppen!

Al sinds 1998 verhuurt het bedrijf in Appeltern dieren voor feesten, partijen en evenementen. Naast de enorme hoeveelheid klachten over het welzijn van de dieren zijn de activiteiten van het bedrijf in strijd met het bestemmingsplan van de locatie waar Bert’s Animals Verhuur is gevestigd. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik vernam dat in plaats van stoppen er een nieuw plan was ingediend voor een dierentuin. Hoe onvoorstelbaar ook leek het er even op dat de gemeente aan dit bizarre project wilde meewerken, maar omdat niet de juiste stukken werden aangeleverd was dit idee gelukkig geen lang leven beschoren:
.

Karen’s blog: Voorlopig streep door dierentuin Bert’s Animal Verhuur

.
De gemeente heeft inmiddels meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd waarvan in oktober bekend werd dat ze ook daadwerkelijk geïncasseerd gaan worden. De activiteiten van Bert gingen in de weken erna gewoon door. Vrachtwagens rijden af en aan om de dieren te vervoeren naar levende kerststallen, een van de grote inkomstenbronnen van Bert. Maar na vandaag is dat dus eindelijk niet meer mogelijk.

En ik zeg eindelijk omdat het al jaren klachten regent over dit bedrijf en de gemeente op een of andere manier maar bleef gedogen. Zo werden er Kamervragen gesteld, klaagden omwonenden jarenlang bij de gemeente en in februari 2018 deden vijf dierenorganisaties aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur, naar aanleiding van klachten over dierenmisbruik. Ook begin dit jaar werd er aangifte gedaan, toen een oververhit varken van het verhuurbedrijf aan zijn lot werd overgelaten:
.

Aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur voor oververhit varken (video)

.
Eerder dit jaar kreeg het bedrijf van de economische politierechter 4.000 euro boete opgelegd. Dit keer ging het over het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes, die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden:
.

Berucht dierenverhuurbedrijf gaat weer in de fout

.
In 2015 kreeg het bedrijf al een waarschuwing en in 2017 bleek na inspecties van de NVWA dat de administratie nog steeds niet op orde was. Het bedrijf, dat allerlei soorten dieren verhandelt of verhuurt aan pretparken, kinderboerderijen en filmmaatschappijen, neemt het met de regels en met dierenwelzijn niet zo nauw.

In mei 2017 leverde het bedrijf Bert’s Animal Verhuur voor een zogenaamde ‘ludieke stunt’ een koe en een kalfje om het jubileum van broodjeszaak Koeman in Amsterdam te vieren. De dieren lagen de hele dag voor de broodjeszaak aan een enorm drukke weg. Het kalfje bleek ook nog eens niet ouder te zijn dan 2, hooguit 3 dagen:
.

Karen’s blog: Reclamestunt met koe en kalfje is wetsovertreding

.
In 2016 stond Bert’s dierenverhuurbedrijf op de huishoudbeurs in Amsterdam, waar onder andere zogenaamde ‘microbiggetjes’ tentoongesteld werden. De biggetjes waren onderdeel van een soort mobiele kinderboerderij. Het regende klachten, waaronder van Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland:
.

Ophef over biggetjes op huishoudbeurs

.
Maar nu dus eindelijk na jarenlange klachten, aangiftes en Kamervragen is er een einde gekomen aan Bert’s Animal Verhuur. De enige grote zorg die ik nu heb is wat er met al die dieren gaat gebeuren. Dat gaan we natuurlijk nauwlettend in de gaten houden.
.

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters