De plannen van het beruchte dierenverhuurbedrijf Bert’s Animal Verhuur om in Appeltern een dierentuin te starten zijn tijdelijk van de baan. De bestemmingsplanprocedure is stopgezet en de handhavingsprocedure zal worden voortgezet. Daarbij is opdracht gegeven om niet mis te verstane, nog openstaande vorderingen te incasseren.

Voorlopig streep door dierentuin Bert’s Animal Verhuur
Voorlopig streep door dierentuin Bert’s Animal Verhuur | Foto (illustratief): publiek domein

Hoe onvoorstelbaar ook bleek de gemeente positief te staan tegenover het plan van Bert’s Animal Verhuur om een dierentuin te beginnen. Ze wilde zelfs meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan. Het bedrijf opereert al jaren illegaal, want er rust een agrarische bestemming op het perceel, dus niet alleen de dierentuin maar ook het huidige verhuurbedrijf van dieren is op die locatie niet toegestaan. Bert Roelofs heeft meerdere berispingen gekregen door de gemeente en er is zelfs een dwangsom opgelegd van 30.000 euro.

Voorlopig streep door dierentuin Bert’s Animal Verhuur
Bestemmingsplanprocedure stopgezet, handhavingsprocedure en invorderingen voortgezet | Foto: screenshot uitspraak (pdf)

Waarom de gemeente dit al die jaren toch gedoogde en de dwangsommen niet incasseerde blijft een groot raadsel. Zeker als je bedenkt dat het al jaren klachten regent over dit bedrijf.

Nieuwe aanvraag mogelijk

Volgens wethouder Sander Bos is de reden om de procedure te beëindigen dat nog steeds niet alle stukken zijn aangeleverd. Maar volgens de wethouder betekent het stopzetten van de procedure nog niet dat de dierentuin er niet gaat komen:

“Het staat de ondernemer vrij om een nieuwe aanvraag in te dienen maar dan begint de procedure opnieuw.”

Bert’s Animal Verhuur zegt van deze zogenaamde nieuwe kans gebruik te willen maken.

Illegaal

Eerder dit jaar diende het beruchte dierenverhuurbedrijf tot grote schrik van omwonenden het plan in voor een dierentuin. Het bedrijf heeft 11 hectare grond en wilde deze weilanden daarvoor gebruiken:
.

Berucht dierenverhuurbedrijf Bert’s Animal Verhuur wil dierentuin beginnen

.
Uit de plannen werd duidelijk dat eerst de dieren van het verhuurbedrijf in de zogenaamde dierentuin worden gehuisvest. Daarna wil Roelofs uitbreiden met onder meer stokstaartjes, zebra’s en aapjes. Naast de dierentuin zou ook het verhuurbedrijf actief blijven, terwijl het agrarische bestemmingsplan voor beide activiteiten geen ruimte biedt en deze dus illegaal zijn. Desondanks wordt gevreesd dat het einde van Bert’s dierenverhuurbedrijf nog lang niet in zicht is.

Veel klachten

De SP stelde op basis van een artikel op Animals Today Kamervragen over de bizarre plannen. En ook niet alleen omwonenden klagen al jaren bij de gemeente. In februari 2018 deden vijf dierenorganisaties aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur, naar aanleiding van klachten over dierenmisbruik:
.

Dieren misbruikt ter vermaak in winkelcentrum Emmen

.
Eerder dit jaar heeft het bedrijf van de economische politierechter 4.000 euro boete opgelegd gekregen. Dit keer ging het over het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden:
.

Berucht dierenverhuurbedrijf gaat weer in de fout

.
In 2015 kreeg het bedrijf al een waarschuwing en in 2017 bleek na inspecties van de NVWA dat de administratie nog steeds niet op orde was. Het bedrijf dat allerlei soorten dieren verhandelt of verhuurt aan pretparken, kinderboerderijen en filmmaatschappijen neemt het met de regels en met dierenwelzijn niet zo nauw.

In mei 2017 leverde het bedrijf Bert’s Animal Verhuur voor een zogenaamde ‘ludieke stunt’ een koe en een kalfje om het jubileum van broodjeszaak Koeman in Amsterdam te vieren. De dieren lagen de hele dag voor de broodjeszaak aan een enorm drukke weg. Het kalfje bleek ook nog eens niet ouder te zijn dan 2, hooguit 3 dagen:
.

Karen’s blog: Reclamestunt met koe en kalfje is wetsovertreding

.
In 2016 stond Bert’s dierenverhuurbedrijf op de huishoudbeurs in Amsterdam, waar onder andere zogenaamde ‘microbiggetjes’ tentoongesteld werden. De biggetjes waren onderdeel van een soort mobiele kinderboerderij. Het regende klachten, waaronder van Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland:
.

Ophef over biggetjes op huishoudbeurs

.
Ook over de kerststallen, waar het bedrijf op grote schaal dieren voor levert, zijn veel klachten geweest de afgelopen jaren.

Opnieuw aangifte

Een recente, schokkende confrontatie met het misselijkmakende bedrijf van Bert was in april van dit jaar, toen vroege zomerwarmte een varken van het verhuurbedrijf teveel werd en niemand ingreep. Dit leidde opnieuw tot een aangifte:
.

Aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur voor oververhit varken (video)

Wie heeft ervaringen met Bert’s Animal Verhuur?

Animals Today wil graag met jou in contact komen wanneer je ervaringen hebt met Bert’s bedrijf en daarover wil vertellen. Ook zoeken we mensen die in de gaten houden waar en wanneer de illegale activiteiten van het bedrijf plaatsvinden en mensen die foto’s en/of video’s maken van bijvoorbeeld Bert’s mobiele kerststallen. Mail ons via redactie@animalstoday.nl, o.v.v. ‘Bert’s Animal Verhuur’.
.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Karen Soeters