Expedia Group en andere reisorganisaties profiteren op grote schaal van entertainment met dolfijnen. Ze verdienen geld aan dierenleed onder het mom van educatie en soortbehoud en noemen dolfijnenattracties onschuldig vermaak voor het hele gezin. Daarom is World Animal Protection een petitie gestart om de reisorganisatie(s) op te roepen te stoppen met deze leugen en de kaartverkoop te beëindigen.

Expedia Group
Expedia exploiteert het leed van dolfijnen | Foto (deel reclameposter Dolfinarium Harderwijk): Animals Today

Dolfinaria verdienen miljarden aan dolfijnen en de reisindustrie profiteert maar al te graag mee door hier kaarten voor te verkopen. Dit blijkt onder meer uit het rapport Behind the Smile (pdf), de meest omvangrijke analyse van dolfijnen in gevangenschap tot op heden. Wereldwijd leven 3029 dolfijnen verspreid over 366 dolfinaria in 54 verschillende landen in gevangenschap. Van Amerika tot Nederland en van Mexico en de Caraïben tot China. Jaarlijks leveren de dieren zo’n 1 tot 5 miljard euro op voor de eigenaren van de parken – waarbij horeca-inkomsten, merchandise en accommodaties nog buiten beschouwing zijn gelaten.

Expedia Group, ANWB, VakantieVeilingen en TUI

Met de petitie roept World Animal Protection de Expedia Group te stoppen met kaartverkoop voor dolfijnenattracties. Expedia biedt op vele plekken zwemmen met dolfijnen aan en tickets voor dolfijnenshows. Ook andere bedrijven maken zich schuldig aan de verkoop van dierenleed, Zo kun je met TUI naar diverse dolfijnenshows en via ANWB en VakantieVeilingen naar het Dolfinarium in Harderwijk. Karin Bilo van World Animal Protection Nederland vertelt dat het leed van dolfijnen in gevangenschap door velen niet (h)erkend wordt:

“Een dolfijn lijkt altijd te lachen, maar dit is simpelweg de vorm van de kaak. Laat je niet misleiden door die lach. Zelfs wanneer er niets te lachen valt, lacht een dolfijn. Het houden van dolfijnen in gevangenschap veroorzaakt verschrikkelijk veel dierenleed. De kale tanks waarin dolfijnen worden gehouden zijn 200.000 keer kleiner dan hun natuurlijke leefomgeving. De dieren krijgen niet de kans om te jagen, lange afstanden te zwemmen of zelf hun groepsgenoten uit te kiezen. Dolfijnen zijn intelligente en sociale dieren die veel stress ervaren en zich vervelen in gevangenschap en dat allemaal voor ons vermaak.”

sluiting
Empty the Tanks 2019 Dolfinarium Harderwijk | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Grote namen in de reisbranche, zoals Booking.com, TripAdvisor en Virgin Holidays, hebben het aanbod van dolfijnenattracties inmiddels geschrapt. Karin Bilo:

“Het is nu tijd voor Expedia Group om dit voorbeeld te volgen en een einde te maken aan het gebruik van dolfijnen voor ons vermaak.”

Educatie en soortbehoud?

Dolfinaria houden zeezoogdieren onder het mom van educatie, onderzoek en soortbehoud. In werkelijkheid levert minder dan 10 procent van de dierentuinen, dolfinaria en aquaria daadwerkelijk een bijdrage aan soortbehoud en wordt gemiddeld minder dan 1 procent van de winst besteed aan bescherming van de soort in het wild. De tuimelaar heeft bovendien helemaal geen ‘hulp’ van dolfinaria nodig – de soort doet het uitstekend in het wild en dolfijnen in dolfinaria worden niet voorbereid op vrijlating in het wild.

Educatie is evenmin aan de orde: bezoekers zien dolfijnen in krappe, kale tanks die kunstjes vertonen in ruil voor vis. Dit geeft geen inzicht in het complexe leven van een dolfijn in zijn natuurlijke omgeving en kweekt geen bewondering voor wilde dieren. Shows met wilde dieren ontwikkelen een blinde vlek voor dierenleed bij bezoekers en houden het idee in stand dat het prima is om wilde dieren op te sluiten en te gebruiken voor ons vermaak.

Expedia
Absurd: zwemmen met dolfijnen | Foto: publiek domein

World Animal Protection pleit voor een uitdoofbeleid waarbij de huidige generatie dolfijnen in gevangenschap tevens de laatste is. Vang en fok geen nieuwe dolfijnen en geef de huidige dolfijnen in gevangenschap een zo goed mogelijk leven, bijvoorbeeld door te zoeken naar en investeren in geschikte opvanglocaties die de dieren een natuurlijker leven kunnen bieden.

Bron:

  • Persbericht World Animal Protection

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.