De meest beruchte stroper van India is zaterdag na een zoektocht van zes jaar eindelijk opgepakt. De man, die in India bekend staat als Yarlen, ontsnapte in 2014 uit de gevangenis en was sindsdien op de vlucht. Honderden dieren, waaronder lippenberen, werden door hem illegaal afgeslacht.

Indiase stroper Yarlen opgepakt
Beruchte Indiase stroper Yarlen eindelijk opgepakt | Foto: publiek domein

De stroper heeft bekend de afgelopen jaren honderden beren, tijgers, everzwijnen en pauwen te hebben gedood. Yarlen zou tot een gemeenschap behoren die de geslachtsdelen van beren eet om potentie te genezen. Hij zorgde voor een enorme ophef in het land, toen bekend werd dat hij dit ook echt had gedaan met de geslachtsdelen van lippenberen.

De lippenbeer komt voor in tropische regenwouden in Zuid-Azië, onder andere in India. Stroperij vormt een grote bedreiging voor deze soort, omdat bepaalde organen zonder zinnige reden gebruikt worden in traditionele medicijnen.

Lange zoektocht naar Yarlen

Indiase autoriteiten zijn jaren op zoek geweest naar de man. In 2013 werd zelfs een speciaal team samengesteld om Yarlen op te sporen, nadat in de deelstaat Madhya Pradesh kadavers van lippenberen werden aangetroffen waarvan de geslachtsdelen ontbraken.

Indiase stroper Yarlen opgepakt
Lippenbeer | Foto: publiek domein

In een verklaring liet een overheidsfunctionaris van de deelstaat weten dat Yarlen de galblazen van de beren had verkocht aan rijke zakenlieden verspreid over heel India. Volgens de voorzitter van het onderzoeksteam was de opsporing van de stroper de ‘langste zoektocht ooit’.

Het nieuws van zijn arrestatie is pas later deze week bekend gemaakt, omdat de rechter-commissaris van de rechtbank besloot de voorlopige hechtenis van de stroper te verlengen. Yarlen wordt officieel verdacht van stroperij en de illegale handel in bedreigde wilde dieren, waaronder tijgers.

Bron:

©AnimalsToday.nl