Na recente inspecties door de NVWA zijn fokkers van raskatten verordend om per direct te stoppen met het fokken van kortsnuitige Peke Face Perzen. Fokkers verwijten de NVWA nu willekeur en een niet onderbouwde hetze. Dit terwijl de controles juist zijn gebaseerd op de wet en op wetenschappelijke rapporten.

Invallen bij Noord-Hollandse fokkers van raskatten
Invallen bij Noord-Hollandse fokkers van raskatten | Foto (Peke Face Pers): Dier&Recht

Deze katten hebben een opzettelijk mismaakte schedel, een ingedeukte, afgesloten neus en een zeer korte snuit waardoor ze benauwd zijn. Ook scheelstand (strabismus) is een veelvoorkomend probleem net als oogleden die naar binnen vouwen (entropion), met als gevolg pijnlijke oogzweren en traanogen. Ook hebben deze katten vaker een waterhoofd.

Ondanks dat de wet dit soort fokpraktijken sinds 2014 verbiedt, constateerde Dier&Recht dat er toch met deze zieke dieren gefokt werd. Vervolgens leidde controle van de NVWA tot een fokverbod. De handhavers konden rekenen op veel commotie en verzet. Het ziet er niet naar uit dat de fokkers hun ‘hobby’ uit vrije wil op zullen geven.

Binnen vijf jaar alleen nog gezonde raskatten

Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht:

“Dat de NVWA fokkers van gezelschapsdieren controleert is goed nieuws. Wij gaan er van uit dat er binnen vijf jaar in Nederland alleen nog gezonde raskatten en rashonden gefokt worden. Het geeft een goed gevoel dat de inspecteurs van NVWA, de minister, wetenschap en dierenbeschermingsorganisaties één standpunt over dierenwelzijn hebben. En dat heeft resultaat!”

  • Lees ook:

Stop de Perzen: teken voor bescherming van extreem gefokte katten

.
Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.