De Perzische kat is een van de populairste kattenrassen van ons land, maar ook een van de meest mismaakte. In de loop der jaren zijn de snuiten van de Pers steeds korter gefokt tot het punt dat de snuit bijna is verdwenen. Het mismaakte uiterlijk is een regelrechte kwelling voor het dier en daarom pleit Dier&Recht in de campagne Stop de Perzen voor een einde aan het fokken van deze zieke dieren.

Stop de Perzen
Het mismaakte uiterlijk is een regelrechte kwelling voor het dier | Foto: publiek domein

De extreem verkorte schedel leidt tot benauwdheid, gebitsproblemen en oogproblemen. Waterhoofden komen veel vaker voor bij dit kattenras en bevallingen zijn vaak problematisch met een hoge kittensterfte als gevolg. Door inteelt kampt de Pers daarnaast met tal van andere erfelijke aandoeningen.

Criteria voor fokkers

Sinds maart 2019 genieten honden met korte snuiten een betere bescherming omdat de overheid duidelijke criteria heeft opgesteld over de toegestane snuitlengte. Helaas hebben katten deze bescherming niet. Frederieke Schouten, als dierenarts verbonden aan Dier&Recht:

“Inspecteurs kunnen nu met de meetlat bepalen welke honden geschikt zijn om mee te fokken. Het is noodzakelijk dat er met spoed ook criteria voor kattensnuiten komen. Het bewust fokken van zwaar gehandicapte katten móet stoppen.”

Stop de Perzen
De Perzische kat vroeger en nu | Foto: via Dier&Recht

Stop de Perzen, stop onnodig kattenleed

Als de katten net zo beschermd worden als kortsnuitige honden, zou dat meteen het einde betekenen van de doorgefokte Pers zoals wij die nu kennen en waarschijnlijk ook van andere kattenrassen, zoals de Exotische korthaar en de kortsnuitige Britse korthaar. Dier&Recht wil dat er een einde komt aan het fokken van deze extreem zieke katten en is een petitie begonnen tegen dit onnodige dierenleed onder de noemer Stop de Perzen.

  • Teken de petitie Stop de Perzen hier

Jonge Perzische kat met iets langere snuit | Foto: publiek domein


Bron: