Bij de kust van Hoek van Holland is afgelopen zaterdag een grote groep dolfijnen gespot. Het is erg zeldzaam dat deze dieren bij de Nederlandse kust wordt gesignaleerd. Erik Blomme, bemanningslid van de Orion legde het spektakel op video vast.

dolfijnen
Unieke beelden: grote groep dolfijnen gespot bij Hoek van Holland | Foto: Pixabay

Nog nooit gezien

Het leek een beeld uit de Middellandse zee maar het is gewoon in ons eigen Hoek van Holland. Erik Blomme, bemanningslid van de tenderdienst Rotterdam Rijnmond, zag naast zijn schip een grote groep van zo’n 20 tot 25 dolfijnen zwemmen. Omdat hij zijn dagen op zee doorbrengt, wist hij hoe bijzonder dit was en legde het spektakel op video vast:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Blomme was die ochtend met twee andere bemanningsleden op de loodstender Orion vertrokken vanuit de Berghaven. Op zo’n 12 mijl buiten de kust werden de mannen vergezeld door de groep dolfijnen. Zoals op de video te zien is, zwommen ze met grote snelheid een stukje met de boot mee. Blomme:

“We hebben wel eens een walvis gezien en een dolfijn tussen de pieren. Maar dit hadden we echt nog nooit gezien. Zoveel dolfijnen zie je normaal alleen maar in de Middellandse Zee.”

In de Noordzee leven volgens Ecomare op Texel twaalf dolfijnsoorten, waaronder tuimelaars, gewone dolfijnen en witflankdolfijnen. Om welk soort het hier ging, is nog niet bekend.

Schotse bezoekers

Hoewel dolfijnen in Nederland zelden voorkomen, werd in juli van dit jaar ook al een grote groep gesignaleerd. Diverse toeschouwers filmden toen Bij Den Helder en de trektelpost bij Camperduin een groep van 10 tot 20 tuimelaars.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Deze groep, waaronder een mannetje dat al sinds 1989 wordt gevolgd, werd door onderzoekers herkend en was afkomstig uit Schotland. Het was voor het eerst dat de groep zo ver van huis was gesignaleerd.

Of het in Hoek van Holland om dezelfde dieren gaat is niet bekend.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel