Tijdens de grootste reddingsmissie voor Vietnamese galberen tot zover, is het Stichting VIER VOETERS gelukt om 7 Aziatische zwarte beren in veiligheid te brengen. Op 19 en 20 september heeft een VIER VOETERS-team de voormalige galberen uit hun kleine kooien in het zuiden van Vietnam bevrijd. Na een reis van 1600 kilometer en 42 uur naar het noorden van het land, kwamen de beren veilig aan in het BERENWOUD Ninh Binh. Hoewel de vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden daalt, leven er vandaag de dag nog 450 beren in Vietnam in wrede omstandigheden op galbeerboerderijen.

Vietnamese galberen
Een van de geredde galberen | © VIER VOETERS – Hoang Le

VIER VOETERS ging in eerste instantie naar de provincie Dong Nai, waar berin Bac Ha in privébezit werd gehouden. De volgende dag bevrijdde het reddingsteam nog 6 beren – James, Thom, Mui, Hung, Ot en Thia La – van een galbeerboerderij nadat hun eigenaren ermee instemden ze vrijwillig over te dragen aan VIER VOETERS.

De beren konden met behulp van honing in hun transportkisten worden gelokt, zodat geen verdoving nodig was. Dr. Johanna Painer, dierenarts aan de Veterinaire Universiteit van Wenen en lid van het reddingsteam:

“Helaas werd meteen duidelijk dat de beren nog steeds misbruikt waren voor hun gal. De gezondheidstoestand van de beren was over het algemeen slecht. Ze lijden aan haaruitval, huidinfecties en gebitsproblemen. Alle beren zullen veterinaire onderzoeken krijgen in onze berenkliniek.”

In het VIER VOETERS-reservaat zullen alle beren de zorg en medische aandacht krijgen die zij nodig hebben om te herstellen van hun mentale en fysieke trauma’s.

Vietnamese galberen
Op weg naar het BERENWOUD Ninh Binh | Foto: © VIER VOETERS – Hoang Le

Honderden beren lijden

In 2005 verbood de Vietnamese overheid de verkoop en consumptie van berengal en de nieuwe toelating van beren op boerderijen. Alle beren die toen al in gevangenschap werden gehouden, werden geregistreerd en gechipt. Alleen beren die geen microchip hebben of vrijwillig worden afgestaan door hun eigenaars kunnen gered worden uit hun vreselijke leefomstandigheden.

Hoewel het aantal beren in gevangenschap in Vietnam beduidend daalt, leven er nog steeds ongeveer 450 (voormalige) galberen op galbeerboerderijen. Daarom neemt VIER VOETERS regelmatig deel aan controles op de boerderijen om de lokale autoriteiten bij te staan in hun werk om de ‘berenboeren’ te overtuigen hun dieren vrijwillig af te staan. Met het BERENWOUD Ninh Binh helpt VIER VOETERS de Vietnamese regering om de galbeerboerderijen voorgoed te sluiten en voor eens en voor altijd een einde te maken aan de galwinning en marteling van beren.

Vietnamese galberen
Galbeer in Vietnam | Foto: ©Animals Today

Teken de petitie voor Vietnamese galberen

Middels een wereldwijde petitie, die ruim 1 miljoen keer getekend is door dierenvrienden, roept VIER VOETERS de Vietnamese regering op om extra stappen te nemen om ervoor te zorgen dat beren niet langer misbruikt worden voor hun gal, dat alle galbeerboerderijen in 2020 gesloten zijn en dat de illegaal gehouden beren gered en naar geschikte opvangcentra gebracht worden. In november zullen in Hanoi alle handtekeningen tijdens een persconferentie aan het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling worden overgedragen.

Karen’s blog: De galberen van Hanoi (deel 1)


Bron: