Opa Mason, de gehavende oude zwerfkat met een groot hart voor kittens, is niet meer. Hij werd vorige week vanwege nierfalen geëuthanaseerd, in zijn favoriete mandje en omringd door kittens. Mason heeft nog bijna 3 jaar nadat hij werd gevonden geleefd, en heeft daarmee alle verwachtingen overtroffen. Hij werd een internetsensatie en honderdduizenden mensen over de wereld pinkten een traantje om hem weg.

Opa Mason
Stoere zwerfkat ‘Opa Mason’ brengt laatste dagen knuffelend met kittens door | Foto: Facebookpagina Grandpa Mason and his kittens

Mason, een wilde cyperse kater uit een zwerfkattenkolonie in Fort Langley, Canada, werd in 2016 doodziek van de straat gehaald door de Canadese TNR kattenopvang TinyKittens. Hij had een nierziekte in een vergevorderd stadium en zou zonder ingrijpen spoedig een nare dood tegemoet gaan. TinyKittens nam hem mee om hem nog een paar mooie en pijnvrije weken te gunnen.

Maar wat er toen gebeurde had niemand verwacht. Mason bloeide op en opende zijn hart voor tientallen kleine kittens die hij waste, corrigeerde en knuffelde. Met altijd eten, aandacht en een warm mandje met kittens in de buurt, heeft hij nog 1069 dagen als een koning geleefd.

De verslagenheid bij TinyKittens is groot, zo is te lezen in een emotioneel eerbetoon op Facebook.

“Gedurende 1069 dagen zijn we dol geweest op deze geweldige oude wilde kat, die door iedereen was opgegeven. Ik ben elke dag dankbaar, zelfs vandaag, terwijl ons hart in miljoenen stukjes breekt. Dit zijn de nadagen die ik hoopte hem te kunnen geven; dit is het laatste geschenk dat hij zo verdiende; een einde thuis, in vrede, zonder pijn en omringd door liefde van zijn vrienden en kittens.”

Meerdere gezondheidsproblemen

TinyKittens redde Mason in 2016 uit een gebouw dat gesloopt zou worden. Mason was stokoud en aan zijn gehavende vacht was af te lezen dat hij een ruig leven had geleid. Na onderzoek bleek hij meerdere gezondheidsproblemen te hebben, waaronder een ontstoken poot en ernstig aangetaste tanden.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Toen ontdekt werd dat hij bovendien een vergevorderde nierziekte had, was duidelijk dat hij het niet lang zou redden als hij na herstel van zijn poot en gebit weer buitenkat zou worden. Shelly Roche, oprichtster van TinyKittens, nam hem toen mee naar haar huis om hem in ieder geval tijdens zijn levenseinde eten, warmte en pijnbestrijding te geven.

Shelly legde dit bijzondere verhaal vanaf het begin vast op de facebookpagina van Mason. De mensenschuwe zwerver voelde in het begin niets voor een leven als huiskat en liet zich nauwelijks zien. Maar nadat hij een paar dagen de voordelen had ervaren van het vijfsterrenhotel, legde hij zich erbij neer en was het mandje bij de haard zijn favoriete plek.

Gek op kittens

Mason had een sterke behoefte aan eigen ruimte, was wantrouwend naar mensen en mepte er flink op los als hij door een hand werd aangeraakt. Iedereen was dan ook verbaasd om zijn zachte kant die bovenkwam toen Shelly hem voorstelde aan een nestje zwerfkittens dat ze had meegenomen om te socialiseren. Shelly:

“Ik legde de kittens bij hem neer en ze bombardeerden zijn persoonlijke ruimte. Ik bleef in de buurt voor het geval hij van streek raakte. Ik verwachtte dat hij zou sissen of grommen of wegrennen. Maar in plaats daarvan likte een van de kittens Mason’s oor en de oude kat gaf zich helemaal over en sloot gelukzalig zijn ogen, alsof dit het meest geweldige ooit was.”

Vanaf dat moment was Mason’s leven gevuld met kittens, kittens en nog meer kittens. Hij waste ze, speelde met ze en corrigeerde ze als ze te vervelend werden. En hij nam ze aan hun nekvel mee naar zijn mandje, als hij een dutje wilde doen. Want samen slapen vond hij veel gezelliger. Zijn liefde voor de kleintjes leverde hem de bijnaam “Grandpa Mason” op. Meerdere video’s over zijn leven en transformatie naar kittenopa gingen viraal.

https://www.facebook.com/MasonAndKittens/photos/a.103096860326610/112429799393316/?type=3&permPage=1

Waardig einde

Helaas stak de laatste fase van zijn ziekte op 18 september de kop op, toen tests aantoonden dat Mason’s nieren er totaal mee ophielden. Shelly zorgde ervoor dat de laatste momenten van Mason’s leven net zo mooi waren als de 3 jaar die met hij met de kittens had doorgebracht.

In zijn favoriete mandje, omringd met kittens, blies hij vreedzaam en pijnloos zijn laatste adem uit.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
TinyKittens schreef dat ze hopen dat het verhaal van Mason mensen zal blijven inspireren om compassie te hebben voor alle dieren, ook dieren die door sommigen als ‘verloren zaak’ worden beschouwd.

“Zijn verhaal eindigt niet morgen, het werd een nieuw hoofdstuk. Zijn impact zal doorleven en hij zal het verhaal over katten die wild, oud, ziek of ‘anders’ zijn blijven veranderen.”

Bekijk deze video voor het verhaal van Mason:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
 

Bronnen

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.