Sinds er vorig jaar ophef ontstond over de inzet van apenarbeid bij de productie van kokosproducten, en de nare omstandigheden waarin de apen dat moeten doen, is er helaas maar weinig voor hen verbeterd. Nog steeds schieten controle en maatregelen tekort. Daarom schroeft PETA de druk op de Thaise overheid en de kokosfabrikanten verder op.

lampongapen
Nog steeds slavenarbeid voor lampongapen in de Thaise kokosindustrie
| Foto: Mike Prince from Bangalore, India, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Gedwongen arbeid onder slechte omstandigheden

De Aziatische afdeling van PETA legde vorig jaar bloot hoe de kokosnootindustrie op grote schaal gebruik maakt van lampongapen. De apen moeten tot 1.000 noten per dag plukken, en worden als ze ‘vrij’ zijn met een metalen halsband aan een ketting gelegd. Bang en alleen slijten ze hun dagen. Vaak ook nog zonder hoektanden, ‘voor de veiligheid’.

Het rapport leidde tot mooie woorden en beloften, maar het heeft allemaal niet geholpen. Er wordt gecontroleerd, maar vaak na een voorafgaande aankondiging, zodat de apen tijdig kunnen worden verstopt. Zijn er wel apen aanwezig op de plantage, dan volgen er geen consequenties. Ook de voor de handel verplichte registratie, bedoeld om te voorkomen dat dieren uit het wild worden gevangen, voldoet niet. Met als gevolg dat jonge dieren, zelfs baby’s, gewoon uit het wild worden gehaald en buiten zicht van eventuele controleurs blijven.

Vinden apen het leuk?

Er zijn mensen die het probleem niet zien. “Vrijwel het hele PETA artikel is onzin”, aldus Arjen Schroevers, echtgenoot van Somjai Saekhow, eigenaresse van de First Monkey School in Zuid-Thailand. Volgens hem zijn de apen juist blij om te worden getraind:

“Ze houden van de aandacht, en ze werken graag. Er komt nergens geweld of dwang bij kijken. Alle trainers werken in stilte met hun apen, zonder geschreeuw, zonder slaag.”

Schroevers noemt PETA “een militante veganistische organisatie”. Bij de First Monkey School is publiek tegen betaling welkom om te kijken naar de apen in actie. Ook kunnen toeristen ritjes maken achterop een scooter, bestuurd door een lampongaap, onder het voortdurend van dichtbij maken van foto’s en selfies.

Of hebben ze er last van?

Jason Baker van PETA Asia, ziet wel de ellende waar de dieren dagelijks doorheen moeten:

“Apen gedwongen kokosnoten laten plukken is al verkeerd. Maar nog erger is de eenzaamheid en isolatie waar de dieren voortdurend mee te maken hebben.”

Lampongapen zijn, net als vele andere primaten, sociale dieren die gezelschap van soortgenoten nodig hebben. Edwin Wiek, dierenwelzijnsadviseur van het Thaise parlement en directeur-oprichter van Wildlife Friends Foundation, ziet de problemen en maakt zich zorgen over het uitblijven van een oplossing. Hij schat dat zo’n 3.000 lampongapen worden ingezet op kokosplantages in Zuid-Thailand, de regio waar de meeste kokosmelk wordt geproduceerd.

Kokosmelk wordt steeds populairder

Kokos en kokosproducten worden steeds populairder, nu de markt voor diervrije producten toeneemt. Hoe ironisch is het dan te moeten constateren dat juist in deze sector sprake is van dierenleed. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van de apenarbeid.

Wat kunnen we eraan doen?

PETA blijft de Thaise overheid en fabrikanten aanspreken om hun leven te beteren. Daarnaast proberen ze de detailhandel bewust te maken van de situatie. In de Nederlandse supermarkten heeft dat vorig jaar geleid tot een boycot op een paar grote Thaise merken, zoals Chaokoh en Aroy-D, en in sommige gevallen een boycot van alle kokosproducten uit Thailand.

Maar er wordt nog kokos uit Thailand verkocht, dus als consument blijft het opletten. Kokos uit apenarbeidvrije landen, zoals Brazilië, Colombia, de Filippijnen, Hawaï of India verdient de voorkeur. U kunt bij PETA ook een petitie ondertekenen die Chaokoh oproept zijn leven te beteren.

Lampongapen

De lampongaap behoort tot het geslacht van de makaken, waarvan vele verschillende soorten voorkomen in Azië en Afrika. Daar leven ze in tropisch regenwoud, zowel op de grond als in de bomen, waar ze zich voeden met fruit, kruiden, insecten, jonge bladeren en kleine dieren. Ze hebben een expressieve manier van elkaar groeten, waarbij ze elkaar aankijken, hun wenkbrauwen optillen en hun lippen tuiten. Op de CITES-lijst van bedreigde dieren hebben ze de status ‘kwetsbaar in het wild’.

Bronnen:

Kokosproducten uit schappen vanwege apenmishandeling

©AnimalsToday.nl Laura Lancée