Microplastics worden door onderzoekers overal gevonden: in oceanen, in het ijs van Antarctica, op onbewoonde stukken aarde en zelfs in fruit, groenten en ons drinkwater. Plastic afval is schadelijk voor het milieu en microplastics vormen daarin een extra uitdaging omdat ze zo minuscuul zijn. Gelukkig ontwikkelen wetenschappers steeds nieuwe methodes om microplastics te bestrijden. 

microplastics
Nieuwe methodes om microplastics te bestrijden | Foto: Pixabay

Wat zijn microplastics?

Plastic afval bestaat in alle vormen en maten. De term microplastic wordt gebruikt voor al het plastic afval dat kleiner is dan vijf millimeter in lengte. Vaak zijn microplastics zo klein dat ze met het blote oog niet gezien kunnen worden. Ze zijn slecht oplosbaar in water en niet afbreekbaar. Microplastics kunnen nog kleiner worden en dan noemen we ze nanoplastics, die zo klein zijn dat ze zelfs onder de microscoop moeilijk te zien zijn.

Wat is het effect van microplastics?

Microplastics worden op steeds meer plekken teruggevonden en vormen een steeds groter probleem. Zo worden er veel microplastics aangetroffen in de oceanen, op onbewoonde plekken en zelfs in het ijs van Antarctica. Daarnaast vinden onderzoekers ook microplastics terug in vis, groenten en fruit, dus in onze eigen voedingsmiddelen en die van dieren. Er wordt volop onderzoek gedaan naar het effect van microplastics op de gezondheid van mensen, maar wat we al weten is dat microplastics chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens. Het negatieve effect op dieren en op het leven in de oceanen is wel duidelijker geworden. Je kunt daarover meer lezen in dit artikel op onze website:

Veertien miljoen ton microplastics op zeebodem

Nieuwe methodes tegen microplastics

Er is gelukkig ook positief nieuws te melden over microplastics. Er wordt gezocht naar nieuwe methodes die kunnen helpen om microplastics uit de natuur te halen. The Guardian schrijft over een aantal voorbeelden van deze nieuwe innovaties en methodes die zijn uitgevonden en ons kunnen helpen in de strijd tegen microplastic.

Plastic
Plastic valt uiteen in kleinere deeltjes | Foto: Plastic Soup Foundation

Een microplastic-magneet

De jonge Ierse uitvinder Fionn Ferreira heeft een manier ontdekt om microplastics uit water te halen door deze samen te brengen tot een grotere klont, zodat ze op die manier groot genoeg zijn om gefilterd te kunnen worden. Hij heeft hiervoor een vloeistof gemaakt, een magnetisch mengsel van olie en roest in poedervorm, waarmee hij succesvol 88 procent van de microplastics uit de watermonsters kon verwijderen. In de toekomst hoopt hij dat deze uitvinding verwerkt kan worden in een apparaat dat in combinatie met bestaande filtratiesystemen microplastics uit water weet te filteren. Ook wil hij testen of dit apparaat gebruikt kan worden om een zelfreinigend filter te maken voor motoren van oceaanschepen. Het water dat ingenomen wordt door het schip om de motor te koelen, wordt dan gereinigd en op die manier kunnen ze helpen schepen om microplastics uit de oceaan te filteren.

Bodemvoeders als levende stofzuigers

Dr. Juan José Alava, expert op het gebied van natuurbehoud en mariene ecotoxicologie, gelooft dat de oplossing voor microplastics al bestaat in de natuur zelf, namelijk de ‘levende stofzuigers’ die synthetisch materiaal in de oceaan kunnen afbreken. Met ‘levende stofzuigers’ bedoelt hij bijvoorbeeld bodembewoners zoals zeekomkommers, maar ook veel kleinere organismen zoals bacteriestammen. Alava heeft het idee om deze bacteriegemeenschappen te identificeren en ze vervolgens te stimuleren om meer plastic af te breken.

Een scherm dat ‘plastic stof’ opvangt

Al meer dan 15 jaar maakt Marc Ward zich zorgen over microplastics. Dit begon nadat hij in Costa Rica onderzoek deed naar bedreigingen voor zeeschildpadden en zag hoe de schildpadden giftige microplastics inslikten. Daarnaast waren de stranden waar de schildpadden broedden verstikt met plastic deeltjes. Ward begon verder onderzoek te doen naar de stranden in Zuid-Amerika en de kust van Oregon, waar hij woont. Hij zeefde daar het zand met een zeef met statische lading die plastic deeltjes kon vangen. Deze deeltjes waren zo klein dat het eigenlijk plastic stof was. Als onderdeel van zijn Sea Turtles Forever’s Blue initiatief haalt hij met een team elk jaar duizenden kilo’s plastic van de stranden van Oregon.

 

Netten die de kleinste deeltjes opvangen

Wetenschappers van het VTT Technical Research Center van Finland hebben een nieuw soort waterfilter gemaakt van plantaardige nanocellulose netten, dus eigenlijk plantaardig filters. Nanoplastics, die nog kleiner zijn dan microplastics met een diameter van 1 micrometer, zijn heel moeilijk te verwijderen uit drink- en afvalwater. Nu blijkt dat ze zich ophopen in de weefsels van mensen en andere organismen. Het materiaal van de nanocellulose netten kan nanoplastics aan zich binden zonder dat er een chemische reactie gebruikt wordt. Deze cellulose filters kunnen onderzoekers helpen om nanoplastics te bestuderen en in de toekomst kunnen deze filters misschien zelfs de nanoplastics uit ons water houden.

Dit zijn enkele hoopgevende innovatieve methoden die dier, natuur en mens nu al – en in de toekomst –  kunnen helpen in de strijd tegen microplastics.

Bronnen:

2 keer meer microplastics in oceanen dan gedacht

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop