Een Baskische pony was recentelijk gered uit een dierentuin in Granada en losgelaten in een natuurgebied bij Barcelona om van haar vrijheid te genieten. Daar kwam afgelopen zaterdag een eind aan, toen een jager haar doodde. De Spaanse politieke partij voor de dieren PACMA strijdt voor een jachtverbod.

pony
Bevrijde pony doodgeschoten door jager in Spanje | Foto: Pixabay

Pony

De Baskische pony, ook wel Pottoka-pony genoemd, droeg de naam Riba. Zij werd gered en vrijgelaten dankzij de stichting Fundació Miranda, die zich inzet voor het welzijn van paarden. Riba genoot van haar vrijheid in het natuurpark Garraf in Barcelona tot een jager haar doodschoot. De jager zou haar hebben aangezien voor een wild zwijn. Echter vond deze afschuwelijke daad plaats op een afstand van slechts enkele meters van het dier, op een plek met goed zicht en zelfs in het bijzijn van andere mensen.

Hond doodgeschoten

Enkele weken geleden moest een hond hetzelfde lot ondergaan. Jack was mee op een familiewandeling in het natuurgebied Torelles de Llobregat dat grenst aan het Garraf-park. Tijdens de wandeling kreeg Jack een dodelijk schot door het hoofd. Ook hier bevond de jager zich slechts op enkele meters afstand van het slachtoffer. PACMA:

“Regeringen blijven sadistische, gewapende mensen toestaan de bergen te gijzelen met jachtgeweren op hun schouders en ongecontroleerd te schieten.”

Beer doodgeschoten

In de regio Castilië en León werd afgelopen november in het Ventanilla-natuurgebied in Palencia een beer gedood. Deze jager zou net als de jager die de pony doodde, het dier hebben verward met een wild zwijn. PACMA:

“Wat voor bewindvoering staat toe dat mensen die geen onderscheid weten te maken tussen een beer en een zwijn, de bergen in mogen met een jachtgeweer?”

 

51 mensen doodgeschoten

Ook mensen moeten bezwijken onder deze geliefde sport van jagers met een passie voor moord. Tussen januari en september 2020 werden er in totaal 51 mensen per ongeluk doodgeschoten door jagers in Spanje. Ook aan het begin van dit jaar is alweer een man door een jager gedood. De man was een ananas aan het plukken in het bos van Vallés Oriental in Barcelona. Deze keer was de jager uitsluitend op het geluid afgegaan en vuurde een schot af zonder na te gaan om welk dier het ging en of het überhaupt wel een dier was.

PACMA

Vele Spanjaarden zijn echter grote dierenvrienden en zetten zich met hart en ziel in voor het beschermen van dier en natuur. Ook PACMA strijdt al jaren voor het welzijn van dieren in Spanje. De politieke partij eist dat er een jachtverbod komt. Naast dat de jacht een gevaar voor dieren is, vormt deze hobby of zogenaamde sport, ook nog eens een bedreiging voor mens en milieu. PACMA:

“We zullen het jachtverbod bij wet blijven eisen, omdat het de enige manier is om een einde te maken aan dit misbruik en onze bergen terug te krijgen, zodat we in alle rust van de natuur kunnen genieten.”

 

Bron:

#GNvdD: Verbod op jagen wolven in Spanje

 

©AnimalsToday.nl Jennie Cools