Een absurde gebeurtenis afgelopen maand in Amerika: politici stemden erover of klimaatverandering nu wel of niet een hoax zou zijn. 

klimaatverandering
Koraalriffen hebben zwaar te lijden onder klimaatverandering | Foto Credit: Andrey Narchuk via Compfight cc

Maar liefst 98 senaatsleden stemden voor een meting die opnieuw moet bevestigen dat klimaatverandering werkelijk aan de orde is. Hoewel het geruststellend is te weten dat het grootste gedeelte van de politici begrijpt dat de aarde opwarmt, is het ook teleurstellend dat de acties die worden ondernomen om klimaatverandering tegen te gaan minimaal zijn. Overigens haalde een ander amendement, waarin staat dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens,  het net niet met 50 stemmen tegen 49. Tijdens al deze oeverloze discussies zijn de gevolgen inmiddels pijnlijk duidelijk zo ook voor de volgende zes dieren.

  1. IJsberen
klimaatverandering
Foto Credit: beingmyself via Compfight cc

Zij zijn eigenlijk het uithangbord voor klimaatverandering. Het ijzige thuisland van de ijsbeer wordt bedreigd door warmere temperaturen en smeltend ijs. Een DNA-studie van dit jaar laat zien dat de iconische witte beren al emigreren richting gebieden waar het hele jaar door zee-ijs is.

  1. Zeeschildpadden
klimaatverandering
Foto Credit: spencer_r_allen via Compfight cc

Terwijl ze al zwaar bedreigd worden door verstrikking in visnetten, hebben zeeschildpadden ook serieuze problemen met rijzende zeespiegels. Stranden waar zij ooit eieren legden verliezen al terrein door erosie, terwijl door koraalverbleking, veroorzaakt door de stijgende zeetemperatuur, hun cruciale voedselbron afneemt. 

  1. Gouden pad
klimaatsverandering
© Charles H. Smith via Wikimedia Commons

Tenminste één paddensoort heeft al de uiterste prijs betaald voor klimaatverandering: uitsterving. De gouden (of rode) pad, afkomstig uit Centraal-Amerika, werd voor het laatst gezien in zijn leefgebied in de bergtoppen in 1989. De verdwijning van deze diersoort is voor het grootste deel te wijten aan klimaatverandering. 

  1. Monarchvlinders
klimaatverandering
Foto Credit: masaiwarrior via Compfight cc

Deze iconische zwart-oranje insecten hebben de warmte van de klimaatverandering de laatste tijd gevoeld, zo erg dat ze worden beschouwd als bedreigde diersoort. Deze soort verliest in hoog tempo haar voornaamste voedselbron, de rode zijdeplant, door landbewerking. Tevens hebben desastreuse en abnormale weerpatronen de aantallen van deze soort naar haar laagste punt in 20 jaar geduwd. 

  1. Adéliepinguïns
klimaatverandering
© Christopher Michel via Wikimedia Commons

Op het eerste gezicht is de klimaatverandering niet zo slecht geweest voor de adéliepinguïn. Een onderzoek in 2013 concludeerde dat de populatie met 84% was toegenomen gedurende de laatste 60 jaar, dankzij de afname van gletsjers die meer land overlieten voor hun nesten. Maar als de klimaatverandering doorzet, wordt verwacht dat de belangrijke voedingsbron van de pinguïn, krill (kleine garnaalachtige schaaldieren), behoorlijk zal afnemen en daarbij problemen voorspelt voor de toekomst van de soort. 

  1. Koraalriffen
klimaatverandering
Foto Credit: wwarby via Compfight cc

Koraal, dat normaliter bestaat uit kleine organismen, genaamd poliepen, gekoppeld aan verkalkt gebeente, is een van de ecologisch meest belangrijke – en meest bedreigde –  slachtoffers van klimaatverandering. Door een proces genaamd koraalverbleking, verstoot koraal het kleurrijke alg dat leeft in hun weefsels en verandert zo naar sterk wit. Dit maakt koraal gevoeliger voor invloeden die sterfte veroorzaken en dit kan resulteren in zowel het verlies van koraal als van het waardevolle habitat die het biedt voor ontelbare organismen in zee.

Bron ©PiepVandaag.nl Ildiko BischotWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur