Een simpele jute doek als Sinterklaascadeau? Een mens zou je daar niet blij mee maken, maar een varken wel! Zwangere zeugen in de vee-industrie kunnen er namelijk provisorische nestjes mee maken, waardoor haar biggetjes niet op beton of hard plastic hoeven te liggen.

Sinterklaas
Foto: Varkens in Nood

Om deze aanstaande moedervarkens en haar biggetjes een fijnere feestmaand te bezorgen, is Varkens in Nood een speciale 5 december-actie begonnen. In aanloop naar Sinterklaas vragen we zoveel mogelijk mensen geld te doneren voor jute zakken of doeken, die we aan varkensboeren in de intensieve houderij zullen geven.

Het bouwen van een nest is erg belangrijk voor zeugen; hun oerinstinct geeft hen het verlangen om vlak voor de bevalling met takken, stro en gras aan de gang te gaan. Dat was in het wild zo, en eeuwen van domesticatie hebben er niets aan veranderd.

In de vee-industrie is het bouwen van echte nesten onmogelijk. Moedervarkens zitten immers opgesloten in kraamboxen, en de takken, stro en gras komen de meeste stallen niet binnen. Jute doeken vormen echter een alternatief. Ze zorgen niet voor verstoppingen in de mestafvoer, en zijn bovendien gemakkelijk vast te maken aan de box van het varken.

Door er op te kauwen en er met hun neus in te wroeten, kunnen zwangere varkens er hun nesteldrang enigszins op uitleven. De biggetjes krijgen bovendien een zachtere ondergrond, die nog naar mama ruikt ook.

Persbericht Varkens in Nood