De Amerikaanse Senaat heeft het wetsvoorstel aangenomen waardoor het kopen en verkopen van haaienvinnen wordt verboden de Verenigde Staten. Een grote stap in het beschermen van de haaienpopulatie die drastisch is afgenomen. De volgende stap is dat het Huis van Afgevaardigden de wet moet goedkeuren.

Senaat VS stemt voor verbod op handel in haaienvinnen
Senaat VS stemt voor verbod op handel in haaienvinnen | Foto: blamethepeople

Op 9 juni heeft de Amerikaanse Senaat de Shark Fin Sales Elimanition Act (S. 1106) aangenomen. Een wetsvoorstel dat al in 2016 werd geïntroduceerd om het kopen en verkopen van haaienvinnen in de VS te verbieden. Dit wetsvoorstel is een onderdeel van een breder wetgevingspakket dat bekend staat als de United States Innovation and Competition Act (S. 1260). Een soortgelijke wetgeving – H.R.2811: To prohibit the sale of shark fins, and for other purposes – is al geïntroduceerd onder de leden van het Huis van Afgevaardigden en heeft momenteel meer dan 130 ‘bipartisan cosponsors’, ofwel meerderheid van stemmen. Whitney Webber, campagnedirecteur bij Oceana is hierover erg opgetogen:

“Dit is een geweldig dag voor haaien en onze oceanen. We zijn nu een stap dichterbij het officieel verwijderen van de Verenigde Staten uit de haaienvinnenhandel.”

Senaat VS stemt voor verbod op handel in haaienvinnen
Foto: Kremer Obrock via BlueShark.be

Webber gaf een groot applaus voor senatoren die het wetsvoorstel steunen en voor de commissie die dit wetsvoorstel heeft gerealiseerd:

“De vraag naar haaienvinnen decimeert de haaienpopulaties en alle staten van de VS moeten hun steentje bijdragen om de haaien te helpen beschermen. De Verenigde Staten hebben het vinverbod nu nodig.”

Senaat VS stemt voor verbod op handel in haaienvinnen
Haaienvinnen bestemd voor consumptie | Foto: Cloneofsnake/Wikipedia

Marteldood

Een studie, die begin dit jaar is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, concludeert dat in de afgelopen 50 jaar de wereldwijde haaien- en roggenpopulatie met meer dan 70 procent is afgenomen, met als primaire oorzaak overbevissing.
..

Overbevissing enorme bedreiging haaien en roggen

.
De vraag naar haaienvinnen stimuleert de vangst van haaien. Daarnaast is het een gruwelijke marteldood voor de gevangen dieren, omdat de vinnen meestal levend van het lichaam worden afgesneden, waarna het nog levende dier teruggegooid wordt in zee. De haai is hulpeloos zonder vin en verdrinkt, verhongert of wordt levend opgegeten door andere vissen.

Senaat VS stemt voor verbod op handel in haaienvinnen
Vinloze dode haaien | Foto: Wikimedia

Jaarlijks belanden maar liefst 73 miljoen haaienvinnen op de markt. Net zoals de neushoorns en olifanten in groten getale zijn afgenomen als gevolg van de vraag naar hun hoorns en slagtanden, brengt de zwarte handel in haaienvinnen het voortbestaan van haaienpopulaties in groot gevaar. Hoewel het jagen op haaienvinnen illegaal is in de wateren van de Verenigde Staten, kunnen vinnen nog steeds worden gekocht en verkocht in een groot deel van de VS. Deze vinnen worden vaak geïmporteerd uit landen die onvoldoende bescherming bieden aan de haaien.
.

Ruim driehonderd haaiensoorten met uitsterven bedreigd

Brede steun

Volgens een opiniepeiling die eind vorig jaar door Oceana werd gepubliceerd zijn bijna negen op de tien geregistreerde Amerikaanse kiezers tegen de praktijken van haaienvinnenhandel. Bijna 80 procent steunt de wetgeving om verkoop en handel in haaienvinnen te verbieden. Zo hebben nu al dertien staten, meer dan 45 luchtvaartmaatschappijen, 15 grote bedrijven en 22 rederijen geweigerd om hun medewerking te verlenen aan de handel en het transport. Bijna zevenhonderd bedrijven steunen het nationale verbod op handel in haaienvinnen.
.

#GNvdD: Florida verbiedt de handel in haaienvinnen

.
Gebleken is dat een haai goed is voor de economie. Volgens een Oceana-rapport in 2016 was de waarde van haai-gerelateerde duiken in Florida 200 keer hoger dan de winst op de uitvoer van haaienvinnen opgeteld voor het hele land. Ontmoetingen tussen mens en haai leveren meer dan 3.700 banen op in Florida, met een totale economische impact van meer dan 377 miljoen dollar die in de staatskas belandt.

Doorbraak dankzij Senaat?

De grootste doorbraak zou zijn dat de haaienpopulatie zich herstelt en dat is gunstig is voor het klimaat. Het is algemeen bekend dat de haai erg hoog staat in de voedselketen en wordt de top van een keten uitgeroeid, dan heeft dit grote gevolgen voor de gehele zeeflora en -fauna. Echter moet ook de vraag gesteld blijven worden of menselijke ontmoeting met haaien stimulerend is voor de groei van de populatie. Mensen kunnen een grote stress- en belemmeringsfactor zijn voor het leven en voortplanting van dieren. Desalniettemin is het haaienvinverbod een hele grote stap voorwaarts om in de toekomst deze indrukwekkende en machtige zeedieren te kunnen beschermen.

Bron:

Amerika verbiedt handel in haaienvinnen

Burgerinitiatief om handel in haaienvinnen in Europa te verbieden

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman