Onlangs is een wilde reuzenotter gespot in de Bermejo rivier in het El Impenetrable National Park, in de noordoostelijke provincie Chaco in Argentinië. Dit is bijzonder, want de laatste keer dat er een reuzenotter (Pteronura brasiliensis) in het wild in Argentinië is gezien was in de jaren ’80. Er werd gevreesd dat het dier was uitgestorven door verlies van habitat en door jacht.

reuzenotter
Reuzenotter duikt op in Argentinië | Foto (illustratief): screenshot video James Wolfe/Youtube

Directeur natuurbehoud van Fundación Rewilding Argentina, Sebastián Di Martino zag de otter toen hij aan het kajakken was. Hij maakte een foto van het dier. Di Martino zegt:

“Hij rees op, zodat zijn witte borst zichtbaar werd, die ik herkende als de reuzenotter. Op dat moment worden je benen zwak en begint je hart sneller te kloppen. Het was een enorme verrassing. Ik kon het niet geloven. Het was een ongelooflijk gevoel van geluk. Ik wist niet of ik het dier moest proberen te volgen of terug moest naar ons station om het de anderen te vertellen.”

Populatie reuzenotter snel gedaald door overbejaging

De reuzenotters leven in rivieren, zoetwaterkreken en meren. Tijdens de Europese kolonisatie was de populatie van de reuzenotters, vooral in Argentinië, snel gedaald door overbejaging. De laatste waarneming was van 1980 in een rivier in de provincie Misiones. Het is nog onduidelijk waarom de otter terug is gekeerd naar dit gebied. Volgens Di Martino zijn er twee mogelijke verklaringen:

“De dichtstbijzijnde bekende populaties van de reuzenotter, die wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd, bevinden zich in de Paraguayaanse Pantanal. Deze zou over een afstand van meer dan 1.000 km in verbinding kunnen staan met deze rivier. Dat zou de meest eenvoudige verklaring kunnen zijn. De andere mogelijkheid is dat er een overgebleven populatie van de soort in Argentinië is die onopgemerkt is gebleven. Deze dieren leven in familiegroepen, dit was een solitair individu, waarvan we vermoeden dat deze uit een groep kwam.”

.

Herstel van ecosysteem

Otters spelen een belangrijke rol in het evenwicht van de natuur. Ze zijn zo belangrijk, dat er al plannen waren gemaakt om ze te herintroduceren in het gebied. Sinds 2018 werkt Rewilding Argentina aan de terugkeer van de reuzenotters en richt zich vooral op de Iberá-wetlands in Argentinië. Zo zijn Coco en Alondra, een parend paar uit Denemarken en Hongarije aan het wachten totdat zij hun nieuwe omgeving mogen betreden. De otters zijn deel van een groter project met als doel het herstel van het ecosysteem. Zo zijn er eerder dit jaar jaguars uitgezet in Iberá. Di Martino:

“Reuzenotters hebben als toppredatoren een regulerende invloed op het ecosysteem. Het is een regulator van vispopulaties, wat bijdraagt aan de gezondheid van aquatische ecosystemen. De otter is ook een spectaculair dier die 1,8 meter lang kan worden. Volwassen dieren wegen meer dan 30 kilo. Ze zijn nieuwsgierig. Het is geweldig om de omgeving met hen te delen.”

.

Maak Amerika weer wild

El Impenetrable National Park werd in 2014 opgericht met de hulp van Rewilding Argentina en Tompkins Conservation. Kristine Tompkins en haar overleden echtgenoot Doug richtten Tompkins Conservation op om wilde gebieden in Argentinië en Chili te herstellen met geld van hun bedrijven Esprit, The North Face en Patagonia. Deze organisatie heeft 5,9 miljoen hectare in het zuiden van Zuid-Amerika beschermd. Kristine Tompkins:

“Als de reden waarom een dier is uitgestorven is weggenomen, kun je onder de juiste omstandigheden bijna alles terugbrengen. Onze missie is om Amerika opnieuw te laten verwilderen; van het creëren van nationale parken tot het terugbrengen van diersoorten die zijn verdwenen. Het is een model dat de hele wereld kan volgen.”

reuzenotter
Reuzenotters | Foto: screenshot video James Wolfe/Youtube

Er is hoop

Samen met regeringen en openbare en particuliere partners heeft Tompkins Conservation geholpen bij de oprichting van 13 nationale parken, waaronder Corcovado en Patagonia in Chili en Monte León en Iberá in Argentinië. Het Impenetrable National Park is 128.000 hectare groot en beschermt met inheemse bossen en waterwegen het Gran Chaco woud, een van ’s werelds meest bedreigde ecosystemen. Vorig jaar werd er een jaguar gevonden, waarvan ook werd gedacht dat deze daar was uitgestorven. Na de ontdekking heeft de jaguar jongen gekregen. Di Martino:

“Wanneer natuurlijke gebieden worden beschermd zullen dieren weer terugkeren. De terugkeer van deze otter is daar een bewijs van. De Bermejo rivier is vol met illegale jacht– en visserijactiviteiten. Er moet meer toezicht komen. Maar de rivier moet ook opgesteld worden voor activiteiten als toerisme, want deze regio heeft het geld hard nodig. Het belang van het weerzien van deze otter hier is dat het ons vertelt dat de natuur veerkrachtig is. Als we de natuur kunnen helpen, is er hoop.”

Bronnen:

Otters vluchten voor branden in Argentijnse Paraná delta

©AnimalsToday.nl Jane Sauer