In Florida is het voorstel aangenomen om de handel in haaienvinnen te verbieden. Vanaf 1 oktober is dit in werking getreden als wet tegen de in- en export en verkoop van haaienvinnen in Florida. Hiermee is het de vijftiende staat in de VS waar deze handel niet langer toegestaan is. Een overwinning, aangezien Florida één van de voornaamste handelspunten vormde.

Florida verbiedt handel in haaienvinnen
Florida verbiedt de handel in haaienvinnen | Foto: chooyutshing/flickr

Eerder schreven wij al over het voornemen om in Amerika alle handel in haaienvinnen te verbieden, door middel van ‘The Shark Fin Trade Elimination Act’ uit 2017. Helaas werd hiermee niet het beoogde resultaat bereikt en zijn er sindsdien nog vele voorstellen bijgekomen, waaronder ‘The Shark Fin Sales Elimination Act’ uit 2019. Hierdoor werd naast de in- en export ook de verkoop van haaienvinnen verboden. De beweging om de handel in haaienvinnen in de Verenigde Staten te verbieden begon in 2010 in Hawaii. Veertien andere staten volgden samen met meerdere Pacifische eilanden en Canada.
.

Amerika verbiedt handel in haaienvinnen

.
Het nieuwe voorstel uit Florida, ‘The Kristin Jacobs Ocean Conservation Act’, combineert zowel een verbod op in- en export als op de verkoop van haaienvinnen. Echter zijn er in de hieruit voortgekomen wet toch allerlei mazen te vinden. Zo mogen commerciële vissers voorlopig doorgaan met de vangst wanneer zij op 1 januari 2020 in het bezit waren van een vergunning. Uitvoerend directeur van Shark Allies, Stefanie Brendl stelt:

“Er is meer werk aan de winkel, hoewel dit al een enorme overwinning is en een dappere eerste stap in de juiste richting.”

Florida verbiedt handel in haaienvinnen
Haaienvinnen bestemd voor consumptie | Foto: Cloneofsnake/Wikipedia

Volgens het Animal Welfare Institute (AWI) worden er jaarlijks 73 miljoen haaien gedood enkel voor hun vinnen. De meeste van deze haaien worden levend teruggegooid in de oceaan, waardoor zij een langzame en pijnlijke dood sterven.

Florida verbiedt handel in haaienvinnen
Jaarlijks worden 73 miljoen haaien gedood enkel voor hun vinnen | Bodyl/flickr

Recente schattingen laten zien dat voorheen grote haaienpopulaties met 90 procent of meer zijn gedaald. Haaien vallen dan ook wereldwijd onder de meest bedreigde zeedieren. Deze enorme slachting is niet alleen ontzettend wreed voor de haaien, maar heeft ook een grote impact op het ecosysteem.

Florida verbiedt handel in haaienvinnen
Foto: blamethepeople

De hoop is dat er uiteindelijk in alle Amerikaanse staten wetgeving tegen de handel in haaienvinnen komt, zodat het verbod hierop beter gehandhaafd kan worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap