In Zuid-Afrika zijn zeven leeuwen gedood nadat drie dieren ontsnapten uit het Nationaal park Karoo. De troep is gedood door medewerkers van het park.

leeuwen
Zeven ontsnapte leeuwen uit nationaal park gedood in Zuid-Afrika | Foto: Pixabay

Ontsnapping

Begin vorige week ontsnapten drie leeuwen uit het park. Volgens een woordvoerder van South African National Parks werden de dieren teruggedreven naar hun leefplek. De rangers ontdekten dat de dieren ontsnapt waren toen een melding binnenkwam dat er schapen waren gedood in een naburige boerderij.

De drie dieren ontsnapten dinsdagavond voor de tweede keer. ‘s Nachts gingen ze terug naar de schapenkarkassen. Dit keer werd een helikopter ingezet voor de zoekactie, omdat de dieren in een ruig gebied zaten waar de rangers niet goed bij konden. Het werd de dieren fataal: de ontsnapte dieren werden vanuit een helikopter doodgeschoten.

“Serieus gevaar”

Niet alleen de ontsnapte dieren werden doodgeschoten, de hele troep is gedood omdat ze een “serieus gevaar vormden voor mens en vee.” Aan News24 vertelde een woordvoerder dat de directie heeft besloten om snel te reageren en de hele troep te euthanaseren om conflicten tussen roofdier en mens te voorkomen.

De doodgeschoten dieren zijn twee halfvolwassen leeuwen, drie halfvolwassen leeuwinnen en twee volwassen leeuwinnen. In het park leven nog meer leeuwen.

https://twitter.com/faceofmalawi/status/1311297299318964224

Ophef

Toen het nieuws in Zuid-Afrika naar buiten kwam, ontstond veel ophef. Veel mensen vragen zich af of de parkmedewerkers wel de beste keuze hebben gemaakt. “We zijn geschokt om te horen over het buitensporig ruimen van een troep van zeven leeuwen in het Karoo National Park”, zei Daylin Mitchell, van de Democratische Alliantie partij in Beaufort West, namens de rest van de gemeenschap.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma