Duitse melkkoeien op het grootste melkveebedrijf van de deelstaat Beieren, Endres in Bad Grönenbach (Allgäu), worden verwaarloosd en mishandeld. Dat is in mei en juni vastgelegd door verborgen camera’s van de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz, die 30 dagen meekeken in het bedrijf. De kaas van deze mishandelde koeien is ook in Nederland verkrijgbaar. Bovendien worden zieke koeien uit Bad Grönenbach illegaal geslacht bij een slachthuis van Vion.

Duitse melkkoeien
Duitse melkkoeien mishandeld voor onze kaas | Beeld: screenshot video SOKO Tierschutz via Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De schokkende beelden spreken voor zich. De koeien krijgen geen voedsel en water in de ‘ziekenboeg’, ze worden geschopt, geduwd en gestoken met scherpe voorwerpen en voortgesleept met tractoren. Niet-transportwaardige dieren worden ruw trailers in ‘gewerkt’. Aan de hand van de beelden zijn aanklachten ingediend tegen de bedrijfsleider en diverse medewerkers, die onherkenbaar in beeld zijn gebracht.

Bekijk de schokkende beelden van SOKO Tierschutz hieronder, die in Nederland door Animal Rights zijn gepubliceerd:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Toezicht?

Net als in Nederland faalt het toezicht in Duitsland. Diverse zieke dieren van het Duitse bedrijf werden volgens SOKO, hoewel verboden, afgeleverd bij het slachthuis in Buchloe, dat in handen is van het Nederlandse Vion. Vion heeft in Nederland slachthuizen in Boxtel, Tilburg, Groenlo en Leeuwarden. Ook in Nederland is bekend dat er regelmatig zieke dieren naar de slacht gebracht worden en er vindt onderzoek plaats naar het disfunctioneren van de Nederlandse toezichthouder NVWA. SOKO heeft aangifte gedaan tegen Vion voor het slachten van zieke dieren.

Duitse melkkoeien
Voortgesleept met tractoren | Beeld: screenshot video SOKO Tierschutz via Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Kaas mishandelde koeien ook hier in supermarkt

De koeien van melkveebedrijf Endres ‘produceren’ ongeveer 40 ton melk per dag. Het overgrote deel daarvan wordt afgenomen door kaasmaker ‘Käserei Champignon’, een Camembert-specialist van onder meer de merken Cambozola, St.Mang, Rougette, Fitaki, Dorblu, Montagnolo, Alpavit, Champignon, Hofmeister en Striegistaler Zwerge. Deze merken liggen ook in de schappen van Nederlandse en Belgische supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Delhaize, Colruyt en Hoogvliet.

Duitse melkkoeien
Niet-transportwaardige dieren worden toch trailers in ‘gewerkt’ | Beeld: screenshot video SOKO Tierschutz via Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Bronnen: