De NVWA heeft onlangs drie pups in beslag genomen na een illegale verkoop van de hondjes bij een tankstation. Een oplettende burger zag bij het benzinestation de overdracht van de pups aan Duitse kopers en lichtte de politie in. Die hield de auto later aan bij Maassluis.

Het zou gaan om drie jonge Dobermanns | Foto: Eugen. D/Wikimedia

Vermoedelijk zijn de hondjes afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, zo meldt de NVWA. De leeftijd van de pups wordt geschat op negen weken. Alle drie de hondjes waren gechipt, maar de chips waren niet geregistreerd. Doordat ze niet waren geregistreerd, wat sinds enkele jaren verplicht is, en dus geen Europees identiteitsbewijs hadden, kon niet worden aangetoond dat de pups waren ingeënt tegen rabiës. Op basis van hun geschatte leeftijd hebben zij hoogstwaarschijnlijk die inenting tegen rabiës niet gekregen omdat deze pas met 12 weken mag worden gegeven. Na de enting moeten de honden nog drie weken in quarantaine verblijven voordat zij de grens over mogen worden gebracht.

Herplaatsing
De in beslag genomen pups zijn door de NVWA in quarantaine geplaatst en zullen, zodra ze 12 weken zijn, alsnog de enting tegen rabiës krijgen. Ook zorgt de NVWA dat zij alle andere benodigde vaccinaties zullen krijgen. De pups worden gesocialiseerd en zullen daarna worden herplaatst.

De kosten voor de inbeslagname en alle andere bijkomende kosten worden verhaald op de eigenaren. Mogelijk krijgen zij ook een proces-verbaal aan hun broek.

Bron: NVWA ©AnimalsToday.nl Lianne Raat