De roestkat, in het Engels ‘rusty spotted cat,’ is de kleinste kattensoort ter wereld. Volwassen roestkatten passen in je hand en miauwen als kittens. Het zijn het brutaaltjes, maar hun enorme nieuwsgierigheid brengt ze vaak in de problemen. Morgenavond zendt de BBC een prachtige documentaire uit in de reeks ‘Big Cats’ over dit fascinerende kleine katje.

roestkatten
Stippen en strepen | Foto: screenshot video BBC/YouTube

Roestkatten (Prionailurus rubiginosus) leven in India, Sri Lanka, en in 2012 en 2016 werden er ook waarnemingen gemeld in Nepal. Hun IUCN-status is ‘bijna gevoelig’, en dat is omdat er steeds meer van hun leefgebied verdwijnt door ontbossing en de oprukkende mens.  Ze worden ook bejaagd om hun vacht en zelfs om te dienen als voedsel. Verder is dit prachtige diertje zeer gewild is als huisdier en in de illegale dierenhandel levert een roestkat veel geld op.

Maar roestkatten horen natuurlijk thuis in het wild, en de documentairemakers van de BBC volgden het wel en wee van deze dieren in Sri Lanka.

roestkatten
De kleinste ‘big cat’ ter wereld | Foto: screenshot video BBC/YouTube

Weinig bekend
Qua habitat gaat de voorkeur van roestkatten uit naar zowel regenwoud als droge loofbossen, en droge graslanden met struikgewas. In naaldwouden worden ze niet waargenomen. Hun volwassen lichaamslengte varieert tussen 35 en 48 centimeter met een staart van 15 tot 30 centimeter, en hun gewicht is 0,9 tot 1,6 kilo. Bij geboorte weegt een kitten slechts 60 tot zo’n 75 gram. Roestkatten leven vooral ‘s nachts en vangen knaagdieren, vogels, hagedissen, kikkers en insecten. Het zijn goede bomenklimmers en aangenomen wordt dat ze dit vooral doen om te vluchten voor andere roofdieren. Er is echter nog maar weinig bekend over het leven van de roestkat.

roestkatten
Foto: screenshot video BBC/YouTube

Gelukkig is dit bijzondere katje in vrijwel het gehele verspreidingsgebied een beschermde diersoort. De populatie in India staat op CITES Appendix 1 en die in Sri Lanka op Appendix 2.

Voorrecht
Omdat er zo weinig bekend is over deze dieren is het een voorrecht om een kijkje te mogen nemen in hun leefwereld. De uitzending van Big Cats over de roestkat is morgenavond, 11 januari, op BBC 1 om 21 uur Nederlandse tijd, waarbij ook aandacht is voor een groep leeuwen in Tanzania, een Afrikaanse luipaardmoeder, lynxen in Canada en een sneeuwluipaard in de Himalaya.

Bekijk hieronder een preview van BBC’s Big Cats over het wonderbaarlijke kleinste katje ter wereld:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: BBC, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel