De reuzenwaterlelie Victoria Amazónica maakt haar terugkeer in Paraguay na een decennium. In 2006 werd de waterlelie bestempeld als bedreigd soort en stond op het punt van uitsterven. Volgens het Ministerie van Milieu waren de gigantische waterplanten bijna uitgestorven door toeristen die het gebied bezochten om de waterlelies mee te nemen.

reuzenwaterlelie
Reuzenwaterlelie Victoria Amazonica groeit weer in Paraguay | Foto: MudflapDC Flickr via Compfight cc

De zeldzame Victoria Amazónica is teruggekeerd in een lagune van de rivier Paraguay, gelegen op ongeveer 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad Asunción. De zeldzame reuzenwaterlelies kunnen een diameter hebben van 1,5 meter groot. Het is de grootste waterlelie ter wereld. De steel kan 7 tot 8 meter lang worden én de waterlelie kan 40 kg aan gewicht dragen als het gelijkmatig verdeeld is over de plant.

Momenteel reizen veel mensen naar het gebied om de terugkomst van de Victoria Amazónica te bewonderen. Veel Paraguayanen betalen de lokale bevolking voor boottochten op het meer om de waterreuzen te zien en foto’s te maken. Helaas nemen sommige mensen ook stukjes van de waterplanten mee voor medicinale doeleinden. De waterlelie werd gebruikt door de lokale bevolking bij astma en bronchitis. Van de plant werd een medicinale thee gemaakt. De lokale autoriteiten hebben inmiddels bekendgemaakt dat het beschadigen van de waterlelies tot diverse boetes zal leiden.

Bronnen: BBC, La Chispa @AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer