Afgelopen weekend is Shell begonnen met de voorbereidende boringen naar olie op de Noordpool. Het is het resultaat van een miljarden lobby, waar de oliemaatschappij al zes jaar mee bezig is.

Shell

Complicaties maakten dat de boringen al na enkele uren gestaakt moest worden, naderend zee-ijs gooide de planning in de war.

Het wegsmelten van het zee-ijs, onder invloed van de opwarming van de aarde, creëert mogelijkheden om de natuurlijke bronnen in het Noordpool-gebied te kunnen exploiteren, met alle gevolgen van dien. De grote oliemaatschappijen zoals Shell, Gazprom en BP doen er alles aan om in het gebied aan de slag te kunnen.

De ontginning van olie in het gebied is ingewikkeld, zeer risicovol en de kans op een olieramp is enorm. Buiten dat is de hoeveelheid olie die er te vinden is op de Noordpool niet bepaald groot en weegt niet op tegen de risico’s en de gevaren. Greenpeace is dan ook een internationale actie begonnen om de oliemaatschappijen een halt toe te roepen.

De milieuorganisatie zet in de Noordpool tot wereldreservaat te laten verklaren en verzamelt handtekeningen om dit doel te bereiken. Teken mee!

Shell
Het gebied waar Shell olie hoopt te ontginnen | Foto: Wikimedia Commons

Bron ©PiepVandaag.nl