De Universiteit van Memphis (VS) zet al ruim 40 jaar een levende mascotte in tijdens footballwedstrijden. Tiger TOM III is inmiddels de derde tijger die het footballteam extra kracht moet bijzetten. Dierenbeschermingsorganisatie In Defense of Animals (IDA) vindt het genoeg geweest en is een petitie begonnen om TOM III vrij te krijgen, tevens bedoeld om de universiteit wakker te schudden. Een tijger hoort niet opgesloten te zitten in een stadion met 60.000 juichende fans.

Tiger TOM III
TOM III | Foto: screenshot video AmericanAthleticConf/YouTube

De afgelopen vier decennia heeft de universiteit, een instituut waarvan je enige intelligentie mag verwachten, al 3 tijgers versleten. Allemaal TOM genaamd, naar het footballteam Tigers Of Memphis.

De achterban van dierenbeschermingsorganisatie In Defense of Animals heeft inmiddels bijna 10.000 mails gestuurd, waarin ze de universiteit oproept om te stoppen met het uitbuiten van tijgers als levende mascotte, omwille van ethische, natuurbeschermende en veiligheidsbezwaren.

Verkeerd signaal

De onfortuinlijke tijger TOM III reist het footballteam achterna en wordt bij elke wedstrijd het stadion ingereden in een doorzichtige kooi. Ondanks dat de kooi geluiddicht is volgens TOM’s verzorger, is het voor een (wild) dier extreem stressvol om tienduizenden uitzinnige mensen om je heen te hebben, waarvan velen een selfie met de tijger maken.

Tiger TOM III
Een tijger hoort niet opgesloten te zitten in een stadion met 60.000 juichende fans | Foto: screenshot video AmericanAthleticConf/YouTube

Lisa Levinson is campagnevoerder bij In Defense of Animals en roept de universiteit op te stoppen met het gebruik van wilde dieren als mascotte. Ook pleit ze ervoor TOM III met pensioen te laten gaan bij een erkende opvang:

“Wilde dieren zijn heel gevoelig voor hun omgeving. Ze dwingen zich te begeven in schreeuwende mensenmenigtes is zeer stressvol en wreed. Het nemen van selfies met het dier geeft ook een verkeerd signaal af. Het leert fans dat wilde dieren in kooien horen, in plaats van in hun natuurlijke omgeving, en dat ze bestaan voor ons vermaak. Het is tijd om TOM III thuis te laten, in plaats van hem steeds te rond te rijden naar wedstrijden.”

Ondertussen wordt TOM op YouTube geroemd als ‘de mooiste traditie van de Tigers Of Memphis’:
.

Verontrustend

Het gebruik van TOM III als levende mascotte is extra verontrustend, omdat tijgers een bedreigde diersoort zijn die broodnodig betere bescherming moeten gaan krijgen in het wild. Het exploiteren van tijgers in gevangenschap ondermijnt de inspanningen daartoe. In de VS leven zo’n 5.000 tijgers in gevangenschap. Veel meer dus dan de nog 3.900 tijgers in het wild.

tijger
Er leven nog maar 3.900 tijgers in het wild | Foto: publiek domein

De meeste in de VS levende tijgers worden gehouden als ‘huisdier’ of leven in clandestiene parken. Deze tijgers zijn aan de goden overgeleverd, zoals ook duidelijk werd in de populaire Netflix-serie ‘Tiger King’ (link naar YouTube). Er is geen overkoepelend orgaan dat het welzijn van deze dieren in de gaten houdt. Dat deze roofdieren leven onder omstandigheden waarin ze hun natuurlijke gedrag niet kwijt kunnen én de gevaren die dat geeft voor het publiek zijn redenen voor het Amerikaanse Congres de ‘Big Cat Public Safety Act’ te overwegen. Deze wet zou het privébezit van grote katten in de VS verbieden.

Teken de petitie voor TOM III

Tijgers of andere wilde dieren horen niet gebruikt te worden voor het vermaak van de mens. Als je ook vindt dat de Universiteit van Memphis moet stoppen met het gebruik van levende mascottes zoals TOM III, teken dan de petitie.

Tiger TOM III
TOM III wordt gebruikt ter vermaak van de mens | Foto: screenshot video AmericanAthleticConf/YouTube

Bronnen:

©AnimalsToday.nl