Afgelopen maand werden tien ernstig bedreigde Javaanse plompe lori’s naar het Mount Sawal wildreservaat in Ciamis in West-Java, Indonesië, gebracht. Daar zullen ze nog enige tijd doorbrengen om te ontwennen aan het contact met mensen, en om te kijken of ze zich zelfstandig in de natuur kunnen redden, alvorens vrijgelaten te worden.

plompe lori's
#GNvdD: Groep van 10 plompe lori’s eindelijk vrij in West-Java | Foto David Haring – Duke Lemur Center/Wikimedia

De tien plompe lori’s zijn na een uitgebreid proces van quarantaine, medisch onderzoek en observatie van hun gedrag, geschikt bevonden om weer uitgezet te worden in het wild. Men is daarbij extra voorzichtig te werk gegaan in verband met de Covid-19-pandemie, zodat toch met het -voor de dieren zo belangrijke- rehabilitatieprogramma en de vrijlatingen door kon worden gegaan.

De groep dieren bestaat uit vier mannetjes en zes vrouwtjes. De meesten van hen zijn in de periode van 2018 tot nu bij de natuurbeschermingsorganisatie Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) binnengekomen, omdat lokale bewoners die hen als huisdier hielden ze af wilden staan. Sindsdien zijn ze aan het rehabiliteren bij het internationale rehabilitatiecentrum voor primaten in het West-Javaanse Bogor.

Ernstig bedreigd nachtdiertje

Het gaat slecht met de in het wild levende populatie plompe lori’s. Het aantal van de kleine nachtdiertjes blijft dalen doordat ze het slachtoffer worden van jacht en illegale handel.
“Het als huisdier houden van plompe lori’s heeft een desastreus effect op de wilde populaties, helemaal omdat hun natuurlijke habitat ook wordt bedreigd,” aldus Alan Knight, algemeen directeur van dierenhulporganisatie International Animal Rescue (IAR):

“Het team van IAR Indonesië heeft er een enorme hoeveelheid tijd en moeite in gestoken om deze kleine primaten te helpen rehabiliteren en ze hun natuurlijke gedrag weer terug te doen krijgen.”

Op het moment dat ze aankomen bij het opvangcentrum lijden de plompe lori’s vaak aan stress, hebben ze trauma’s opgelopen, zijn ze ondervoed en vertonen gedragingen die niet passen bij die van een wild dier. Dat komt voornamelijk doordat ze werden gehouden in een voor hen onnatuurlijke omgeving, ze niet de juiste voeding kregen en ze niet hun natuurlijke gedrag konden vertonen.

Met de vrijheid in zicht

Zodra ze in het uitwenverblijf zijn aangekomen, worden de lori’s nu zorgvuldig door een team van veldmedewerkers in de gaten gehouden. Als de gewenning goed verloopt en alle lori’s actief zijn en geen afwijkend gedrag vertonen, kunnen de dieren daadwerkelijk worden vrijgelaten.

Het Mount Sawal wildreservaat is een goede plek om de plompe lori’s hun vrijheid weer terug te geven; het is een beschermd gebied en heeft een ecosysteem dat past bij de wensen van de plompe lori’s. Hun overlevingskansen zijn hier groot. Warid, een ranger in de Ciamis regio bevestigt dit:

“Gebaseerd op de resultaten van onderzoek dat is uitgevoerd door International Animal Rescue Indonesië en het team van BKSDA, is het gebied veilig, voedsel- en schaduwrijk en bevat het nog verschillende andere eigenschappen die vitaal zijn voor de lori’s.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.