Wetenschappers denken dat ze de oplossing voor het plasticprobleem hebben gevonden. Volgens een rapport gepubliceerd door Kew Gardens in Londen zou een schimmel in staat zijn om plastic te ontbinden in weken in plaats van jaren. Het gaat om de Aspergillus tubingensis. 

plasticprobleem
Een schimmel zou plasticprobleem kunnen oplossen | Foto: Pixabay

De Aspergillus tubingensis is een schimmel die gevonden is in Pakistan, en blijkt in staat te zijn om plastics zoals polyurethaan te ontbinden. Polyurethaan is een basismateriaal van één van de meest veelzijdige kunststoffen die er zijn. Polyurethanen worden o.a. tot schuimen, harsen, kitten, lijmen en lakken e.d. verwerkt. Ook andere soorten plastics kunnen hiermee aangepakt worden.

Wetenschapper Ilia Leitch, gespecialiseerd in het onderzoek naar schimmels:

“Dit is ongelooflijk spannend want het betekent een grote milieu-uitdaging. Het zou geweldig zijn als dit de oplossing kon zijn….we bevinden ons aan het begin van het onderzoek, maar ik hoop de voordelen van deze schimmels te zien binnen een periode van vijf á tien jaar.”

Het rapport, waaraan 100 wetenschappers uit 18 landen hebben meegewerkt, geeft aan dat er in 2018 2.189 nieuwe schimmelsoorten zijn ontdekt. Er wordt geschat dat er nog 2,2 á 3,8 miljoen schimmelsoorten ontdekt moeten worden.

Plasticprobleem
Er wordt geschat dat het plasticafval in de oceanen zal verdrievoudigen in de periode tot aan 2050. Overal ter wereld worden initiatieven gestart om het gebruik van plastic tasjes en andere plastic voorwerpen te verminderen en in sommige landen zelfs te verbieden.

plastic tasjes
Foto: Jedimentat44 Flickr via Creative Commons (CC by 2.0)

Plastic maakt het zeeleven dood, dieren eten het op en kunnen het niet verteren of raken er verstrikt in. Inmiddels is microplastic in de voedselketen van de oceanen binnengedrongen waardoor zeedieren blootgesteld worden aan chemische toxines via hun voedsel.

Er wordt geschat dat er zo’n 150 miljoen ton plastic in de oceanen rondzwerft, met een jaarlijkse groei van 8 miljoen ton.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer