Het is weer eens zover: een groep legkippen werd afgelopen week bij de Toetsenbordweg in Amsterdam-Noord gedumpt. Zeker twee kippen moesten dit met de dood bekopen en zijn hoogstwaarschijnlijk gedood door een hond. Vrijdagmiddag vond de dierenambulance op de Toetsenbordweg de eerste vier gedumpte legkippen. De kippen leken er slecht aan toe en werden daarom naar dierenkliniek IJburglaan gebracht. De kippen zaten erg slecht in de veren en waren graatmager, maar mankeerden verder gelukkig niets.

kippendumper
Beloning voor gouden tip die leidt naar kippendumper Amsterdam | Foto: Comité Dierennoodhulp

Omdat ze moesten aansterken heeft Comité Dierennoodhulp de kippen op zaterdagochtend opgehaald bij de dierenkliniek zodat ze in haar opvang kunnen herstellen om later zorgvuldig herplaatst te worden. Bij aankomst bij de dierenkliniek kwam het bericht binnen dat de dierenambulance die ochtend nog een kip had kunnen vangen die gedumpt was op de Toetsenbordweg. Op de plek waar ze deze kip vonden lagen ook twee dode kippen. Ook deze vijfde kip is meegegaan naar de opvang.

legkippen
Foto: Comité Dierennoodhulp

Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp:

“Dit is al de tweede keer binnen een week dat we in actie moeten komen voor kippen die in the middle of nowhere gedumpt zijn. Dat mensen zo met zulke lieve intelligente dieren omgaan is bijzonder wreed. Dit dumpen heeft overigens niets met het coronavirus te maken, mochten mensen op die gedachte komen. Deze kippen zijn niet door een paar dagen niet eten zo vel over been. Zij hebben echt wekenlang te weinig eten gehad! Deze kippen zijn eerst uitgebuit voor hun eieren en daarna als oud afval gedumpt.”

Comité Dierennoodhulp is het dumpen van dieren zat en wil heel graag degene achterhalen die deze kippen gedumpt heeft. Hoogstwaarschijnlijk woont de dader in Amsterdam-Noord of omgeving. Comité Dierennoodhulp verspreidt daarom het bericht over deze gedumpte kippen via social media en looft een beloning uit van 200 euro voor de gouden tip die naar de dader leidt. Als we weten wie de dader is kunnen we aangifte tegen hem/haar doen want het dumpen van dieren is strafbaar en dierenmishandeling. Mensen die iets weten kunnen mailen naar: dierennoodhulp@hotmail.com.

legkippen
Foto: Comité Dierennoodhulp

Comité Dierennoodhulp vraagt ook aan hondenuitlaters om hun verantwoordelijkheid te nemen als ze een gedumpt dier zien: lijn dan gelijk je hond aan en bel de dierenambulance of ons zodat het gedumpte dier in veiligheid gebracht kan worden. Dit kan veel extra dierenleed besparen.

Dumpen van dieren geen uitzondering

Helaas komt het regelmatig voor dat dieren als kuikens, kippen, hanen, konijnen, cavia’s, bokjes en hangbuikzwijntjes gedumpt worden in bossen, parken of langs de kant van de weg. Veel van deze dieren hebben niet het geluk dat ze gered worden door dierenvrienden en komen akelig aan hun eind omdat ze zich niet kunnen redden. Door hun tamheid worden ze vaak al snel door een roofdier gepakt, overreden of sterven door de honger. Comité Dierennoodhulp is van mening dat als je een dier neemt je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die dieren bewust voor de lol fokken en daarna de mannelijke dieren als oud vuil dumpen of doden zouden een houdverbod dienen te krijgen. Evenals mensen die een dier gekocht hebben en het dumpen als het dier hen in de weg staat.

Bron: