Een verbod op verre veetransporten naar landen buiten de EU, beperking van de transportduur tot 8 uur en directe actie om de files aan landsgrenzen op te lossen en te voorkomen. Dat zijn de maatregelen waartoe 39 dierenbeschermingsorganisaties de Europese Commissie per brief oproepen, mede ingegeven door de huidige coronacrisis.

verre veetransporten
Diertransport grens Bulgarije-Turkije | Foto: Schlijper.nl

Ook Landbouwminister Schouten ontving een brandbrief om zich op EU-niveau voor de maatregelen in te zetten. De afgelopen weken stonden er onder andere in Polen en Bulgarije kilometerslange files vanwege aangescherpte grenscontroles in verband met de coronacrisis. Dieren in veewagens stonden urenlang vast en sommige dieren stierven van uitputting. Het is in deze situatie onmogelijk om aan de welzijnsregels, zoals verschaffen van voldoende rustpauzes en water, te voldoen.

‘Verre veetransporten onverantwoord’

Toch blijven veetransporten toegestaan. Onverantwoord voor de dieren én de mensen, concluderen de organisaties. Want chauffeurs die de grens overgaan hoeven niet in quarantaine, waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen. Geert Laugs, directeur van Compassion in World Farming Nederland  (CIWF), een van de ondertekenaars van de brief:

“Terwijl iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, gaan de verre veetransporten gewoon door. Het is onverantwoord voor de dieren én de mensen om deze transporten door te laten gaan. Het transport van levende dieren voorziet niet in een eerste levensbehoefte, dus laten we er zo snel mogelijk mee stoppen.”

Mensen kunnen de oproep steunen door via de website van CIWF een e-mail aan de Europese Commissie te versturen. De brief is door 39 organisaties, waaronder in Nederland naast CIWF ook Eyes on Animals en de Dierenbescherming, ondertekend.

verre veetransporten
Foto: ©Eyes on Animals

Zorgelijke situatie

In Nederland nam de NVWA vorige week maatregelen en nam tijdelijk geen vergunningaanvragen voor veetransporten naar Polen in behandeling. De situatie blijft desondanks bij veel Europese landsgrenzen zeer zorgelijk en Europees ingrijpen is vereist.

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.