Het koraal rondom het eiland Curaçao kampt met veel dreigingen en verdwijnt in rap tempo. Dit komt onder meer door het lozen van afvalwater in zee, de zware stormen die het eiland in de afgelopen jaren teisterden én verschillende ziektes. Scubacao, een duikschool op het Caribische eiland, heeft zich aangesloten bij het Coral Restoration Foundation Curaçao (CRFC) om gezamenlijk voor het behoud van het koraalrif te strijden.

koraalrif
Duikscholen Curaçao willen koraalrif redden | Foto: Pixabay

Planten van koraal
Het CRFC startte een initiatief voor het herstel van het koraal. Door elandgeweikoraal en hertengeweikoraal te verzamelen en terug te planten op het rif vóór de kust van het eiland probeert het CRFC het koraal te redden. Pol Bosch over het terugplanten van koraal:

“Dit gebeurt in verschillende koraaltuinen, ook wel ‘nurseries’ genoemd. Deze nurseries bestaan uit kunststof boompjes die geankerd zijn aan de bodem waaroverheen het koraal groeit… Hiervoor gebruiken we verschillende middelen zoals epoxy, dat is een soort lijm, hiermee lijmen we de koralen vast aan de rotsen.”

Scubacao is een duikschool op Curaçao die meehelpt met het terugplanten van koraalrif. Zij hebben op hun huisrif al vijf bomen geplant. Marc Retrae, mede-eigenaar van Scubacao:

“Een keer in de 2 à 3 weken duiken we met vrijwilligers naar de nurseries gewapend met sponzen, tandenborstels en afwasborstels. Met een boom ben je ongeveer een uur bezig om hem schoon te maken.”

Anton de Lange, ook mede-eigenaar van Scubacao:

“…maar het is een tijdrovend klusje, we komen handen te kort.”

Retrae:

“Wij als duikschool hebben enorm veel belang bij een gezond rif. Wij maken gebruik van het feit dat er een mooi rif is. Dit is een effectieve manier om iets terug te doen, het is meetbaar en het resultaat is vrij snel zichtbaar. Binnen enkele maanden zie je resultaat en dat is waanzinnig om te zien.”

Dr. Mark Vermeij, Wetenschappelijk directeur van de stichting Caribbean Research & Management of Biodiversity (Carmabi), is van mening dat er meer nodig is om het koraalrif in Curaçao te redden:

“Als je de uiteindelijke oorzaak zoals vuil water en overbevissing niet weg haalt, dan is het uitplanten leuk op de korte termijn, maar niet echt een oplossing voor de langere termijn. Het ziet er mooi uit maar als je verder nadenkt over of dit uiteindelijk populaties kunnen worden die zichzelf kunnen voortplanten, dat valt dan nog te bezien.”

Bron: Caribisch Netwerk ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.