Eieren
©Robert Couse-Baker

De term ‘scharrelei’ werkt misleidend, dit zegt Esther Ouwehand (PvdD) in een motie die zij  donderdag 22 maart heeft ingediend. Deze term werd in voorgaande jaren ook al ter discussie gesteld, in 2010 werd deze term bij een verkiezing van Wakker Dier door consumenten uitgeroepen tot Grootste Liegebeest.  In 2011 stelde Marianne Thieme dan ook een verandering van deze term voor.

Consumenten denken immers bij een scharrelei aan een ei dat in redelijk goede omstandigheden is geproduceerd. Niet is echter minder waar! Het ‘scharrelei’ wordt gelegd door een kip die met duizenden soortgenoten in een donkere schuur gehouden wordt. Per hen is er een vierkante meter beschikbaar die met 8 lotgenoten gedeeld moet worden. Van scharrelen kan dus in geen geval sprake zijn. De PvdD wil dat de naam van het ei weergeeft hoe de hennen worden gehouden. Heel vreemd in dezen is dat voor scharrelvlees wel de voorwaarde van beweiding geld.

Het is natuurlijk absurd om de term ‘scharrel’ te gebruiken voor een hen die nog nooit in haar leven in een groene weide heeft mogen scharrelen. Het voorstel van de PvdD is dan ook om het woord ‘scharrelei’ zo snel mogelijk te wijzigen in ‘schuurei.’

Bron ©PiepVandaag Gijsbert van Gils