Twee bruinvissen werden afgelopen weekend bevrijd uit een vissersnet nabij Katwijk, door medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM). De dieren konden daarna gelukkig weer naar open zee zwemmen.

Bruinvissen
Bruinvis | Foto: Andrew Reding / Foter / CC BY-NC-ND

De bruinvissen waren verstrikt geraakt in een vissersnet (staandwant) voor de kust tussen Katwijk en Wassenaar en dreigden te verdrinken. Twee mannen van de KNRM waren bezig met een vaaroefening toen ze de zeezoogdieren zagen. Een van hen dacht eerst dat hij een autoband zag drijven, maar zodra ze doorhadden dat hem om bruinvissen ging die vastzaten in een net, aarzelden ze geen moment.

Een van de mannen sneed het net door om de dieren te bevrijden, zijn collega legde dit vast op camera.

“Het net was zo’n 100 meter lang en 2 meter hoog, dat gooien ze vrij dicht bij de kust in het water, zodat vissen erin verstrikt raken. Gelukkig hebben we de bruinvissen allebei losgekregen en konden ze daarna op eigen kracht naar zee zwemmen. Ik heb al diverse mensen gered, maar het was toch wel een hele speciale ervaring om deze prachtige dieren te kunnen bevrijden”, aldus Thomas Steenvoorden.

Deze vorm van visserij, waarbij verticale netten vlak voor de kust worden uitgegooid, is legaal. De staandwantvissers hebben geen vergunning nodig, alleen toestemming van de gemeente.

Ondanks het gevaar voor bruinvissen vertelde een woordvoerster van de gemeente Katwijk over deze populaire visserijmethode:

“Natuurlijk betreuren we het zeer dat de bruinvissen verstrikt zijn geraakt in een net. Daarom gaan we op korte termijn met de vereniging staandwantvissers en de KNRM bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Er is echter op dit moment geen reden het staandwantvissen te verbieden.”

Bron: Omroepwest.nl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde