Wakker DierWakker Dier heeft vandaag beroep aangetekend tegen de milieuvergunning voor de eerste gigastal van Nederland in het Limburgse Grubbenvorst. Ook milieugroepen en omwonenden hebben beroep aangetekend.

gigastal
Foto ©Wakker Dier

In de stal wil men 35.000 varkens en 1,1 miljoen plofkippen gaan houden. De afgegeven vergunning geldt vooralsnog alleen voor de varkens. Over de vergunning voor de plofkippen moet nog een besluit worden genomen. Met de varkens en kippen bij elkaar opgeteld worden er meer dan 10 keer zoveel dieren gehouden als in een megastal. Daardoor zou de Grubbenvorstse stal de eerste ‘gigastal’ van Nederland worden. Oud-staatssecretaris Bleker noemde de stal een exces. Desondanks heeft de stal 2,1 miljoen euro subsidie ontvangen, zo ontdekte Wakker Dier.

Giga dierenleed
De dieren komen er in de geplande gigastal bekaaid vanaf. Veel supermarkten zullen het vlees zelfs weigeren vanwege de dieronvriendelijkheid. De varkens worden zo dieronvriendelijk gehouden dat het vlees niet voldoet aan de minimale normen die veel supermarkten ondertussen stellen aan hun goedkoopste varkensvlees: 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Ook bij de kippen loopt de gigastal hopeloos achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen. De kippen zijn de omstreden plofkippen. De moederdieren zullen zelfs nog in kooien worden gehouden.

Bleker-grens
Vorig jaar vernietigde de Raad van State de vergunning voor de gigastal omdat er onvoldoende inspraak was geboden. Wakker Dier is verontwaardigd dat de Provincie nu wederom een vergunning heeft verleend en dat de Rijksoverheid hier geen stokje voor heeft gestoken. Oud-staatssecretaris Bleker sprak in 2012 nog het voornemen uit om stallen voor meer dan 10.000 varkens en 240.000 kippen te verbieden. Hij schoof het besluit hiertoe echter door naar een volgend kabinet, maar het huidige kabinet heeft de megastallen nog geen strobreed in de weg gelegd. Ondertussen zijn er in ons land al meer dan 600 megastallen gebouwd. In 2005 waren dat er nog ‘slechts’ 184. Met de eerste gigastal in Grubbenvorst (gemeente Horst aan de Maas) wordt een nieuwe grens overschreden.

Persbericht Wakker Dier