VIER VOETERS neemt juridische stappen tegen Roemeense overheid 

In Roemenië worden dagelijks honderden zwerfhonden op vaak afschuwelijke wijze gedood, nadat het Roemeense Constitutionele Hof hiervoor eind 2013 toestemming gaf. VIER VOETERS is bij het Hof van Beroep in Boekarest een juridische procedure gestart om deze massale slachting stop te zetten en meer diervriendelijke en duurzame methodes een kans te geven.

vogelvrij
Hond in put gegooid | Foto ©Vier Voeters

Juridisch gezien rammelt de uitvoering van de wetgeving aan alle kanten en leidt tot extreem dierenleed. De belangrijkste oorzaak is dat de coördinatie is uitbesteed aan private ondernemingen, die betaald krijgen per gedood dier. Maar omdat deze ondernemingen verder niet gecontroleerd worden en niet transparant te werk gaan, kunnen ze de honden op gruwelijke wijze doden. Bijvoorbeeld door ze vergiftigd vlees te voeren of simpelweg geen eten en drinken te geven.

vogelvrij
Zwerfhond Valentina, gedumpt in rioolput | Foto ©Vier Voeters

De huidige wetgeving wordt door sommige mensen ook gezien als vrijbrief voor diermishandeling. VIER VOETERS heeft in de afgelopen maanden al meer dan 70 gevallen van mishandeling aan de autoriteiten gemeld, maar tot nu toe is niemand opgepakt.

vogelvrij
De rioolput waarin hond Valentina is gedumpt | Foto ©Vier Voeters

Onlangs werd VIER VOETERS opnieuw geconfronteerd met een dramatisch voorbeeld. In Popesti Leordeni, nabij Boekarest, werd op het laatste moment een zwerfhond gered uit een rioolput. Dat het hier niet om een ongeluk ging, werd meteen duidelijk. Een onbekende dierenbeul had het dier met een stuk ijzerdraad om haar hals, verzwaard met een zak stenen, in een zes meter diepe rioolput gegooid. Daar heeft de hond minstens een week hulpeloos gelegen tot een toevallige voorbijganger haar ontdekte, wat voer toewierp en contact opnam met het plaatselijke asiel Speranta. Medewerkers van dit door VIER VOETERS gesteunde asiel konden haar redden en medische zorg geven, waarna de hond geadopteerd is.

vogelvrij
Valentina is gered | Foto ©Vier Voeters

Persbericht VIER VOETERS