Olifantenritten: ook in Amerika worden ze aangeboden. Op zogenaamde middeleeuwse festivals betaal je slechts 4 dollar voor een rit. Een schril contrast met het vele dierenleed dat schuilt achter olifantenritjes.

olifantenritten
Olifantenritjes voor toeristen in Thailand | Foto: drazin/flickr

Animals Defenders International (ADI) probeert de festivals, die door het hele land worden georganiseerd, al jaren te informeren over het leed achter deze ritten. Hierop besloot de eigenaar van het middeleeuwse festival in Kansas City vanaf dit jaar geen olifantenritten meer aan te bieden.  De eigenaar van het festival in Minnesota denkt daar echter heel anders over. Hij weigert zijn ‘geliefde’ olifantenritten te stoppen. Dit ondanks bewijsmateriaal van Animals Defenders International (ADI) dat de olifanten ernstig worden mishandeld.

Geweld
Volgens ADI zijn de olifanten afkomstig van ‘Trunks and Humps’, een bedrijf dat de olifanten traint met geweld. Om dat te bewijzen publiceerden ze de undercovervideo ‘No Fun for Elephants’, waarin te zien is dat een olifantentrainer de dieren ernstig mishandelt:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





‘Soortbehoud’

Ondanks deze gruwelijke beelden ontkent de organisatie van het middeleeuws festival in Minnesota dat de olifanten die zij hebben ingehuurd zijn mishandeld. Zij stellen dat ‘interactie met olifanten belangrijk is voor soortenbehoud’. Althans, dat beweert Carr Hagerman, directeur van het festival:

“De mogelijkheid om olifanten te zien is belangrijk. Als we de olifantenpopulaties over de wereld willen redden, denk ik dat we dat het beste kunnen doen door een persoonlijke ervaring aan te bieden met deze dieren van dichtbij.”

toeristenindustrie
Foto: World Animal Protection

Pijn
De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor het leed achter de onschuldig ogende olifantenritten. Dankzij beelden van de ‘Phajaan’, de zogenaamde training die jonge olifanten moeten doorstaan, werd duidelijk hoe ernstig deze dieren lijden. Tijdens de ‘training’ worden olifanten fysiek en geestelijk mishandeld tot zij zich onderwerpen aan de mens.

De olifanten worden hun leven lang herinnert aan de mishandeling door de continue aanwezigheid van de olifantenhaak, een stok met een scherpe metalen punt eraan:

Minnesota
Jonge olifant bij Ringling Bros met olifantenhaak en touwen | Foto: Sam Haddock/PETA

Boycot
ADI geeft echter niet op. Samen met dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights Coalition heeft de organisatie een protest gepland bij het festival, dat in september zal plaatsvinden. Met het protest willen ze bezoekers oproepen niet mee te doen aan de aangeboden ritten. Jan Creamer, directeur van ADI:

“We doen een beroep op het publiek om niet te betalen voor een rit op misbruikte olifanten. Door te betalen voor deze ritten, betaal je voor deze afschuwelijke en onaanvaardbare wreedheid. Wij geloven dat wanneer mensen zien hoe deze dieren achter de schermen lijden, zij dit gedrag niet zullen stimuleren en we hopen dat evenementenorganisatoren hun verantwoordelijkheid nemen en deze ritten beëindigen.”

Circus Renz
Olifantenhaak, pijn | Foto: muzina_shanghai/flickr

Lees ook: In Californië is het gebruik van de olifantenhaak verboden.

Bronnen: Gomn, Fox9, ADI, Patch, One Green Planet ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen