In de Britse Chester Zoo is op zaterdag een grote brand ontstaan. Tientallen dieren zijn geëvacueerd en bezoekers werden naar de uitgang geleid. Een aantal kleine dieren is helaas omgekomen.

brand
Het Monsoon Forest in Chester Zoo, waar zaterdag een grote brand uitbrak, herbergt onder meer orang-oetans | Fotocredit: patries71 Flickr via Compfight cc

In het Monsoon Forest in dierenpark Chester Zoo is zaterdag door nog onbekende oorzaak brand ontstaan. De brand ontstond tegen het middaguur en verspreidde zich zeer snel. Hoge rookpluimen waren in de omtrek te zien. In het overdekte verblijf vol tropische planten leven onder meer krokodillen, makaken, gibbons, orang-oetans en tropische vogels. Het Monsoon Forest opende in 2015. Vogels vliegen gewoonlijk vrij rond in het gebouw met het koepelvormige dak.

Bezoekers werd gevraagd het terrein snel te verlaten en de medewerkers deden hun uiterste best de dieren in het verblijf te evacueren. De meeste dieren zijn veilig. Het lukte de dierentuinmedewerkers de zoogdieren bij de brand uit de buurt te houden. Helaas zijn er wel kleine dieren omgekomen, zo meldt de dierentuin aangeslagen in een verklaring:

“We betreuren het enorm dat we een aantal insecten, kikkers, vissen en kleine vogels die dicht bij de brandhaard zaten, niet konden redden. Het is absoluut hartverscheurend om een dier te verliezen, zeker als natuurbeschermers zo hun best hebben gedaan deze prachtige soorten te fokken.”

Big fire at #Chesterzoo – hope everyone is alright, and I really REALLY hope they’ve managed to get all the animals to safety. https://t.co/0tarUl5Zfu

“Voor alle dieren die in veiligheid zijn gebracht, hebben we een ander plekje in de dierentuin gevonden en onze teams werken dag en nacht om ze zo snel mogelijk te verplaatsen.”

Een deel van het verblijf is zwaar beschadigd geraakt:

Over Chester Zoo is de tv-serie ‘The Secret Life of the Zoo gemaakt, deze geeft een kijkje achter de schermen van de dierentuin.

Het dierenpark, waar zo’n 21.000 dieren leven, is voorlopig gesloten.

Bronnen: AD, Chester Zoo, Liverpool Echo, CheshireLive ©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.