Weer toont een studie aan dat de plasticsoep een gigantisch probleem vormt voor zeedieren. Meer dan honderd zeeschildpadden van alle zeven soorten werden in een recente studie van de Universiteit van Exeter en Plymouth Marine Laboraty in samenwerking met Greenpeace onderzocht, en in het spijsverteringskanaal van elke schildpad troffen de onderzoekers plastic deeltjes aan.

zeeschildpadden
In elk van de meer dan 100 dode schildpadden die een team wetenschappers onderzocht, werd plastic aangetroffen | Foto: B.navez via Wikimedia Commons

De drijvende vuilnisbelt vormt een groot gevaar voor al het leven in de oceanen. In de darmen van de onderzochte zeeschildpadden werden meer dan 800 synthetische deeltjes gevonden. De onderzoekers waarschuwen zelfs dat dit aantal nog wel twintig keer hoger kan liggen, aangezien slechts klein gedeelte van de darmen is onderzocht.

Brendan Godley, professor aan de Universiteit van Exeter en mede-auteur van het onderzoek, vond de uitslagen schokkend:

“De hoeveelheid aangetroffen plastic deeltjes in de onderzochte schildpadden is een bewijs dat dit niet langer meer kan. We moeten het gebruik van plastic drastisch beperken.”

Pennie Lindeque, wetenschapper bij het Marine Laboratory van Plymouth sluit zich hierbij aan:

“Deze uitkomsten zijn nog een reden om onze plasticconsumptie te verminderen. We moeten wel, als we de bestaande en toekomstige bewoners van de oceanen een schone en gezonde leefomgeving willen bieden.”

Het onderzoek werd uitgevoerd op zeeschildpadden die mee waren gekomen als bijvangst van intensieve visserij of dood aan waren gespoeld. De plastic deeltjes die tijdens het onderzoek werden aangetroffen, komen vooral voort uit banden, sigaretten, kleding en onderdelen van schepen zoals touwen en visnetten.

Ook David Santillo, onderzoeker van Greenpeace, schrok van het feit dat er in elke onderzochte schildpad plastic aanwezig was.

“Dat de plasticsoep een bedreiging voor zeeschildpadden vormt is al lang bekend. Maar dat er in het maagdarmstelsel van elke willekeurige onderzochte zeeschildpad, afkomstig uit drie verschillende oceanen, zo veel plastic zat, is niet eerder aan het licht gekomen. En dat toont aan dat het probleem omtrent plastic vervuiling breder is dan aanvankelijk werd gedacht.”

Naar schatting wordt er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen gedumpt. Dilyana Mihaylova, manager behoud Fauna & Flora International, had de uitslagen al wel zien aankomen.

Microplastic drijft in alle oceanen. De kans dat dieren dit binnenkrijgen is groot. We moeten goed uitzoeken waar al het plastic vandaan komt, zodat we de vervuiling kunnen tegengaan. Wanneer zeedieren zo veel plastic binnenkrijgen, lopen zij groot risico op schade.”

Bron:

©Animals Today Varja Dijksterhuis