Zwangere buldog Lyla is overleden nadat haar eigenaar een dierenarts zonder vergunning een keizersnede bij haar liet uitvoeren. De operatie vond plaats in het huis van de eigenaar. Zijn dochter filmde de illegale operatie en postte de beelden op videoplatform TikTok. Dit leidde tot de arrestatie van beide mannen.

illegale operatie op Franse buldog
Foto: screenshot video TikTok

Larry Colon, de eigenaar van de Franse buldog Lyla, heeft in Florida (VS) een dierenarts zonder vergunning 650 dollar betaald voor de keizersnede bij hem thuis. De man die de keizersnede bij Lyla uitvoerde, Frankie Huertas Rivera, is volgens de autoriteiten geen gediplomeerd dierenarts. De autoriteiten kwamen de mannen op het spoor nadat er op zorgen waren geuit over onderstaand TikTok-filmpje. Daarin is te zien hoe de witte buldog op een tafel wordt geplaatst. Vervolgens haalt een man puppy’s uit haar lichaam terwijl de eigenaar de hond vasthoudt. De hond lijkt te reageren en is dus mogelijk onvoldoende verdoofd. De 15-jarige dochter van de eigenaar van Lyla filmde deze nare gebeurtenis en plaatste de beelden op TikTok.
.

Illegale operatie: Lyla en 2 pups overlijden

De eigenaar bracht Lyla later na een dierenziekenhuis. De dierenarts van het dierenziekenhuis vertelde aan de autoriteiten dat de hond dood was bij aankomst. Ze vermoed dat Lyla stierf aan septische shock als gevolg van besmetting tijdens de illegale procedure. Lyla had nog steeds twee ongeboren puppy’s in zich, die het helaas niet hebben gered. De betreffende dierenarts zou aan de eigenaar hebben verteld dat de andere puppy’s zo snel mogelijk naar een dierenarts – met vergunning – moeten worden gebracht voor controle.

Tegen de tijd dat de autoriteiten bij de eigenaar aan huis kwamen waren de puppy’s nog steeds niet door een bevoegde dierenarts gecontroleerd. In de verklaring aan de autoriteiten geeft de eigenaar aan, als verklaring voor de illegale operatie op Lyla, dat hij dacht een echte dierenarts te betalen. Volgens het dierenziekenhuis zou hij echter aan de medewerkers hebben verteld dat de keizersnede ‘in hun huis werd uitgevoerd door een vriend van een vriend zonder vergunning’ en dat hij ‘probeerde geld te besparen en wist dat hij het niet had moeten laten doen’.

Erfelijke aandoeningen

De Franse en Engelse buldog, zijn beiden belast met meerdere erfelijke problemen. Een bekend probleem is het Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS). Dit staat voor een groep van afwijkingen, ten gevolge van een abnormale bouw van de kop, bij honden met een korte neus. Deze afwijkingen kunnen zorgen voor benauwdheidsklachten. De honden maken vaak snurkende geluiden. Deze geluiden zijn niet schattig of normaal, maar betekenen dat de hond last heeft van gezondheidsproblemen.

De Engelse (bovenstaande foto) en Franse buldog hebben naast bewust gefokte veel te korte snuiten ook andere erfelijke aandoeningen | Foto: publiek domein

Een andere, mogelijk minder bekende, aandoening bij de buldog is dystocia. Dystocia staat voor een bevalling die niet vordert. Een erfelijke oorzaak voor dystocia is een pup die, door de relatief grote kop en borst, te groot is voor het geboortekanaal. Dit komt vaak voor en hangt, net als BOAS, samen met de specifieke bouw van de buldog zoals die in rasstandaard is vastgelegd. Hierdoor moet er vaak een keizersnede bij de zwangere buldog worden uitgevoerd omdat ze niet in staat is om op natuurlijke wijze te bevallen.

Franse buldog | Foto: publiek domein

Petitie

De eigenaar van Lyla wordt beschuldigd van dierenmishandeling. De dierenarts zonder vergunning wordt beschuldigd van dierenmishandeling en het uitvoeren van diergeneeskundige handelingen zonder vergunning. Beiden mannen zijn momenteel op borgtocht vrij. Er is een petitie opgestart om bij de openbaar aanklager er op aan te dringen de verdachten, verantwoordelijk voor de illegale keizersnede en de daaropvolgende dood van Lyla en twee ongeboren puppy’s, te vervolgen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo