Honderden miljoenen kippen worden jaarlijks op een verboden en pijnlijke manier gevangen en in kratten gepropt. Vandaag maakt de NVWA bekend extra te gaan controleren tijdens de vangst, om het aantal dieren dat hierbij ernstig gewond raakt te verminderen, maar laat de verboden vangmethoden ongemoeid, aldus Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie startte afgelopen december een procedure tegen de vangmethode maar krijgt tot op heden geen gehoor bij de NVWA.

NVWA negeert wetgeving bij vangst kippen
Het is verboden de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken | Foto: Eyes on Animals

Elk jaar worden er meer dan 600 miljoen kippen in Nederland gevangen en afgevoerd naar de slachterij. Meestal worden ze ondersteboven aan de poten opgetild en in trossen van drie tot vijf kippen per hand in kratten geduwd. Jaarlijks lopen zo miljoenen kippen breuken of ernstige kneuzingen op.

2 procent

De NVWA grijpt pas in als meer dan 2 procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot 12 miljoen ernstig gewonde dieren per jaar, zonder dat de NVWA ingrijpt. Dit percentage blijkt geregeld fors te worden overschreden en de NVWA spreekt dan ook van ernstig leed. De organisatie heeft daarom vandaag aangekondigd de controles op breuken en kneuzingen te intensiveren en de boetes te verhogen.
.

De gebroken botten van de geredde kooikippen Mien en Sien

Wettelijk verbod

De NVWA negeert echter nog steeds dat het aan de poten tillen van de kippen – de standaardpraktijk – expliciet is verboden in Europa. De transportverordening stelt hierover:

“Het is verboden: […] de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken.”

Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Dit is zeer kwalijk. Het mag niet. En omdat kippen geen middenrif hebben, kunnen ze ook nog eens moeilijk ademhalen als ze ondersteboven hangen: hun organen drukken dan op de longen.”

Alternatief voor wrede vangst

Er is een minder dieronvriendelijk alternatief waarbij de kippen rechtop worden vastgehouden. De methode wordt amper toegepast, omdat het meer werk is en daarmee (een beetje) duurder. Voor legkippen worden de extra kosten ingeschat op minder dan 0,1 cent per ei. Enkele boeren passen deze methode wél toe, zoals boeren die Kipster, Rondeel, Gijs, of Demeter eieren produceren. Dit doen ze op initiatief van Eyes on Animals.

kippen
Behandel kippen met respect | Foto: publiek domein

Procedure Wakker Dier

Wakker Dier is in december een procedure gestart tegen de NVWA vanwege het niet op basis van de Europese transportverordening handhaven van het verbod op het tijdens de vangst optillen van kippen bij de poten. De NVWA weigert tot nu toe het verzoek in behandeling te nemen. Uiteraard juicht Wakker Dier het toe dat de NVWA vandaag heeft aangekondigd strenger te gaan controleren. Maar als er niet ook tegen de illegale vangmethode wordt opgetreden, blijft grootschalig kippenleed bestaan. Wakker Dier tekent deze week bezwaar aan tegen het niet in behandeling nemen van het verzoek.

Bron:

VK: Jaarlijks 1 miljoen kippen dood op weg naar het slachthuis

©AnimalsToday.nl