Babydolfijn Splash is nog geen twee jaar oud geworden. Na 18 maanden overleed het jong, evenals haar moeder Highnitch, doordat zij te lang verstrikt zaten in een vislijn. Twee maanden zwommen moeder en dochter verwikkeld in het plastic door een rivier die uitmondt in de Indische Oceaan, maar ze overleefden het niet. Natuurbeschermers vonden de dode dieren vlakbij een haven in de Swan, een rivier in het zuidwesten van West-Australië. Nadat de dolfijnen uit het water zijn gehaald, zijn ze naar de Universiteit van Murdoch gebracht voor verder onderzoek.

dolfijnen
Een dolfijn en haar jongen zwommen al enige tijd rond met plastic om hun lijf. Helaas is dit afval de dieren fataal geworden (foto ter illustratie)| Fotocredit: vic_206 Flickr via Compfight cc

De in plastic verwikkelde dolfijnen waren een maand voor hun dood al opgemerkt door natuurbeschermers en werden vanaf dat moment nauwlettend in de gaten gehouden. Aan Highnitch’ huid te zien leed ze aan een huidaandoening door het snijdende plastic. Natuurbeschermers speculeerden daarom over een plan van aanpak om Highnitch te verlossen van het visdraad. Helaas, waren ze niet snel genoeg: een week later kwam er een melding binnen van twee dode dolfijnen. De onderzoekers constateerden dat ze de situatie hadden onderschat. Niet alleen zat de dolfijn met haar staartvin vast in visnet, ook hing er een grote plastic zak om haar heen. De plastic zak, van oorsprong de verpakking van tuinaarde, werd Highnitch fataal. Ook haar dochter Splash heeft niet alleen kunnen overleven, zij stierf een week na haar moeder. Ontsnappen uit het plastic was onmogelijk.

Kerry Trayler, een van de natuurbeschermers die de dolfijnen in de gaten hield, voelt zich wanhopig:

“We zijn boos op de mensen die dit hebben veroorzaakt. Gevlochten vislijn; Hoe haalt men het in hun hoofd om dat in een rivier te gebruiken? En dan de plastic zak… waarschijnlijk uit iemands tuin gewaaid de rivier in.”

Volgens Trayler werkte de plastic zak als een soort anker. Behalve dat de dolfijn verzwakt was door de infecties van het snijdende plastic, en uitgeput door het worstelen met het touw, zou de plastic zak gevuld met water haar naar de bodem hebben getrokken.

Veel zeedieren vinden de dood door enorme hoeveelheden plastic dat in hun leefgebied drijft. Hierover is helaas regelmatig te lezen op AnimalsToday zoals in dit artikel over een griend, die het plastic voor eten aanzag en hierdoor overleed.

Gooi het afval dat je hebt nooit op de grond en dump het niet in de natuur. Als er geen prullenbak of vuilniscontainer in de buurt is, neem het dan mee naar huis.

Bron: WAtoday ©Animals Today Varja Dijksterhuis