Uit nieuwe filmbeelden blijkt dat de otter van de Nieuwkoopse Plassen nog leeft. Een kleine twee weken geleden (12 februari 2014) is een otter doodgereden op de A12. Men ging ervan uit dat het hier om de otter van de Nieuwkoopse Plassen moest gaan. Videobeelden bewijzen nu het tegendeel. Boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie is blij met het nieuws.

Nieuwkoopse plassen
© Yves Adams, Vilda natuurfotografen

“Dat is fantastisch nieuws, want toen er op 12 februari een otter werd doodgereden op de A12 bij Gouda, was het de vraag of dit de otter uit de Nieuwkoopse Plassen zou zijn. De doodgereden otter op de A12 en de nieuwe beelden van de levende otter bewijzen dat het dier met een voorzichtige opmars bezig is in het Groene Hart.”

Camerabeelden van de Nieuwkoopse otter werden 17 februari jongstleden gemaakt en het dier komt goed in beeld.

Otter in Nieuwkoop 17 februari

De dood van het dier twee weken geleden blijft desalniettemin zeer tragisch. De afgelopen jaren bereikten enkele otters Zuid-Holland, maar allen sneuvelden door aanrijdingen.

Verkeer doodsoorzaak nummer 1

Boswachter Martijn van Schie zegt:

“Het zou fantastisch zijn als het lukt om de otter, bijna veertig jaar nadat de otter uitstierf in het Groene Hart, weer een toekomst te geven. Het allerbelangrijkste daarbij is dat de gevaarlijkste wegknelpunten beveiligd worden met tunneltjes. Want het verkeer is doodsoorzaak nummer één voor de otter in ons land.”

Volgens Natuurmonumenten is het zaak vaart te maken met het aanleggen van voorzieningen ter bescherming van otters, om te beginnen bij de Nieuwkoopse Plassen. Er is inmiddels al overleg geweest met de Provincie Zuid-Holland. Ook het bewerkstelligen van verbindingen tussen natuurgebieden zoals tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Reeuwijkse Plassen staan hoog op de agenda.

Bron: Natuurmonumenten ©PiepVandaag.nl